Business Internaţional

Declinul preturilor la imobiliare le face viata grea americanilor obisnuiti sa cheltuie peste cat castiga

Declinul preturilor la imobiliare le face viata grea americanilor obisnuiti sa cheltuie peste cat castiga

Din cauza cresterii ratelor ipotecare americanii se vad nevoiti sa cheltuie mai putin si se reorienteaza spre discounteri ca Wal-Mart, T.J. Maxx sau Marshalls

11.02.2008, 19:50 15

Timp de mai mult de o jumatate de secol, americanii s-au dovedit extrem de inventivi in a gasi noi modalitati de a-si cheltui banii, scrie International Herald Tribune. In anii '50 si '60, odata cu cresterea in popularitate a cardurilor de credit, multi au inceput sa ia masa in oras oricand doreau sau sa cumpere televizoare fara sa mai astepte zilele de plata a salariilor.
In anii '80, milioane de americani isi investeau economiile pe piata de actiuni, folosind castigurile pentru a cheltui mai mult. In ultimii ani, milioane au contractat imprumuturi cu mult peste valoarea locuintelor detinute.
Acum insa in conditiile in care numarul locurilor de munca este in scadere, preturile de pe piata imobiliara scad, iar nivelul datoriilor creste, aceeasi natiune care a lansat creditele ipotecare fara avans se confrunta pe neasteptate cu o situatie noua: un numar crescand de americani trebuie sa-si restranga cheltuielile.
Unii analisti considera ca schimbarea care se produce in prezent va avea implicatii uriase pentru o economie bazata intr-o masura coplesitoare pe cheltuielile consumatorilor.
Desi unii specialisti se indoiesc ca majoritatea americanilor vor renunta la stilul de viata cumpara acum/plateste mai tarziu, se pare ca din cauza declinului pietei imobiliare milioane de familii nu vor avea de ales.
"Oamenii vor incepe sa faca economii ca pe vremuri", arata Ethan Harris, economist in cadrul bancii de investitii Lehman Brothers.
In 1984, americanii economiseau inca mai mult de o zecime din venituri, conform datelor guvernamentale. Un deceniu mai tarziu, rata scazuse cu jumatate. Acum, rata este usor negativa, fapt ce sugereaza ca in medie americanii au cheltuit mai mult decat venitul disponibil. Multi economisti considera inca aceasta rata drept cea mai utila in estimarea masurii in care americanii se asigura pentru viitor.
Pentru cele 34 de milioane de gospodarii americane care-si refinantau sau contractau credite pe baza valorii locuintelor, rata economisirii se situa la o valoare negativa de 13% la mijlocul anului 2006, ceea ce inseamna ca acestea se imprumutau masiv pe baza activelor detinute pentru a-si finanta viata de zi cu zi. La sfarsitul anului trecut, rata economisirii pentru acest grup se imbunatatise, dar numai pana la o valoare de -7%, in cea mai mare parte in urma inaspririi standardelor de creditare.
In trecut, de multe ori americanii au descoperit noi mijloace de a-si finanta cheltuielile, iar acest lucru s-ar putea intampla din nou.
Totusi, pentru prima data in ultimele decenii, standardele de creditare sunt extrem de severe, sistemul financiar fiind grav afectat de criza de pe piata imobiliara.
Intoarcerea la realitate este evidenta in cadrul centrelor comerciale din SUA, consumatorii reorientandu-se catre discounteri. Wal-Mart Stores, T.J. Maxx si Marshalls se bucura din nou de rezultate foarte bune, in timp ce activitatea Coach, Tiffany si Williams-Sonoma a incetinit considerabil.
Timp de decenii, invidia pentru bunurile detinute de altii a reprezentat unul din motoarele principale ale cresterii economice. Intre 1980-2007, ponderea cheltuielilor consumatorilor a urcat de la 63% din economie la peste 70%, conform Economy.com, in timp ce proportia din venitul net absorbita de datorii a crescut de la 11% la peste 14%. In anii '90, multi au ajuns sa-si considere actiunile tehnologice detinute drept o garantie ca pot duce o viata extravaganta.
Chiar si dupa ce "piata de actiuni ca masina de facut bani" s-a dovedit a fi o iluzie, consumatorii au continuat sa cheltuiasca in exces. Banca centrala a SUA (Fed) a redus ratele dobanzii pana la minime aproape record, bancile ofereau credite ipotecare cu conditii extrem de relaxate si toti erau convinsi ca preturile la locuinte vor continua sa creasca la nesfarsit.
Locuintele nu mai reprezentau doar locuri unde poti locui, ci cecuri care nu necesitau niciodata depuneri.
Unii americani au acumulat averi atat de mari, incat pot cheltui suficient de mult pentru a alimenta o mare parte a economiei. Cat priveste restul populatiei, unii considera ca creditele reprezinta o parte atat de integrata vietii moderne, incat americanii vor incepe din nou sa se imprumute.
"Cred ca ar fi nevoie de o mare catastrofa, mai mare decat Marea Depresie, pentru ca americanii sa nu mai depinda de creditele de consum", spune Lendol Calder, autor al "Financing the American Dream: A Cultural History of Consumer Credit", publicata de Princeton University Press in 1999.
Totusi, perspectiva americanilor privitoare la risc este in schimbare. Consultantii de credit sunt acum asaltati nu numai de persoane cu mijloace modeste aflate in impas in urma pierderii locului de munca sau a unei boli, ci si de persoane cu venituri foarte mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO