Business Internaţional

Declinul economic ameninta planurile lui Putin

15.07.2005, 20:05 17

Cresterea economica lenta din Rusia ameninta sa distruga planurile presedintelui Vladimir Putin de a ridica nivelul de trai pana in 2010, a declarat primul-ministru Mihail Fradkov, scrie Bloomberg.

Produsul Intern Brut al tarii a crescut cu 5,4 procente in prima jumatate a acestui an fata de cele 7,2%, cat a fost cresterea inregistrata pe parcursul anului trecut, conform primu-lui-ministru. Productia a crescut cu 6,7% in prima parte a anului 2004, a mai adaugat el.

Rusia, cel mai mare furnizor mondial de energie, traverseaza al saptelea an consecutiv de expansiune economica. Aceasta perioada a inceput in 1999, cand pretul international al petrolului s-a dublat, dar acum se apropie de sfarsit datorita taxelor mari impuse unor companii ca Lukoil, cel mai mare producator national de petrol. LukOil a declarat luna trecuta ca majorarea taxelor face ca extinderea activitatii companiei in alte domenii pe piata rusa sa fie neprofitabila.

Guvernul si-a reevaluat pe 27 mai previziunile de crestere economica de la 6,5 la 5,8%, ca urmare a incetinirii productiei de petrol, singura mare sursa de profit a guvernului. "Daca investitiile nu cresc, cred ca va fi dificil ca guvernul sa-si atinga tintele propuse in plan economic", a afirmat, in mai, Poul Thomsen, economistul-sef al Fondului Monetar International in Rusia.

Cresterea economica a inceput sa scada dupa ce "afacerea Iukos" a descurajat investitiile si va continua sa se reduca daca guvernul nu va sista cresterea salariilor si a pensiilor pentru angajatii statului, se arata in raportul anual al FMI asupra economiei ruse.

Putin vrea sa le redea investitorilor increderea dupa ce autoritatile au pus sub sechestru in decembrie cea mai mare unitate a Iukos, cel mai important exportator de petrol din Rusia anul trecut, din cauza neachitarii taxelor. In mai, fostul sef executiv al companiei, miliardarul Mihail Hodorkovski, a fost condamnat la noua ani de inchisoare pentru frauda si evaziune fiscala.

Sistemul de pensii rusesc ar putea sa aiba un deficit de 23 de miliarde de dolari (18,8 milioane de euro), daca guvernul incearca sa indeplineasca promisiunea de a mari salariile fara a majora taxele, conform declaratiei unui oficial de la Kremlin. Guvernul a promis sa creasca pensiile cu aproximativ 80 de procente pana in 2007.

Putin le-a spus jurnalistilor saptamana trecuta, cand se afla in Scotia, ca este posibil ca dezvoltarea economica pe intregul an sa fie mai mare decat cresterea din primul semestru, deoarece productia agricola avanseaza.

Produsul Intern Brut rus la pretul pietei a totalizat 582,7 miliarde de dolari (478,6 de milioane de euro) anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO