Business Internaţional

Decăderea unui titan: Carlos Ghosn, omul care a construit unul dintre cele mai puternice imperii din industria auto, rămâne încă 10 zile în arest în Japonia

Decăderea unui titan: Carlos Ghosn, omul care a...

Autor: Alina Botezatu

30.11.2018, 13:19 555

Autorităţile de la Tokyo au prelungit, vineri, cu zece zile perioada de detenţie a preşedintelui demis al Nissan Motor, Carlos Ghosn, în ceea ce pare să fie o dispută diplomatică vizând menţinerea echilibrului de putere în cadrul alianţei Renault-Nissan, informează Reuters.

Ghosn, în vârstă de 64 de ani, a fost reţinut, în Tokyo, la data 19 noiembrie, fiind acuzat de fraudă, iar autorităţile japoneze au aprobat, vineri, extinderea acestei perioade cu maximul permis, de 10 zile, potrivit presei japoneze.

După această perioadă, pentru a-l putea reţine în continuare, până la 10 decembrie, autorităţile japoneze trebuie să facă acuzaţii oficiale sau să prezinte noi acuzaţii, vizând comiterea unor noi infracţiuni.

Vineri, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul japonez Shinzo Abe se vor întâlni în cadrul summitului G20, care se desfăşoară la Buenos Aires, dar nu se ştie dacă aceştia au în vedere să discute despre alianţa Renault - Nissan şi arestarea lui Ghosn.

Cele două ţări şi-au reafirmat sprijinul pentru alianţa Renault - Nissan, în cadrul unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută între ministrul japonez al Industriilor, Hiroshige Seko, şi ministrul francez al Finanţelor şi al Economiei, Bruno Le Maire.

În cadrul alianţei începute acum 19 ani, Renault controlează Nissan printr-o participaţie de 43%, în timp ce Nissan deţine un pachet de 15% fără drept de vot din partenerul său.

Carlos Ghosn a fost acuzat, la 19 noiembrie, că şi-a subevaluat veniturile cu circa 44 de milioane de dolari, fiind arestat pentru încălcări ale legislaţiei financiare din Japonia. De asemenea, Nissan a anunţat că Ghosn a folosit banii companiei în scopuri personale şi investighează posibile practici necorespunzătoare ale lui Ghosn şi ale directorului Greg Kelly. Ulterior, Ghosn a fost demis, fiind înlocuit de Thierry Bollore, directorul de operaţiuni.

Ghosn este apreciat pentru faptul a redresat Nissan, aflat la un moment dat în pragul falimentului. Născut în Brazilia, din părinţi libanezi şi francezi, Carlos Ghosn şi-a început cariera la Michelin în Franţa, trecând la Renault. S-a alăturat companiei Nissan în 1999, după ce Renault a cumpărat un pachet de control şi a devenit CEO al companiei în 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO