Business Internaţional

De teama esticilor, cancelarul german cere reducerea impozitul pe profit la 19%

18.03.2005, 00:00 13

Cancelarul german Gerhard Schroeder a propus reducerea ratei impozitului pe profit de la 25% la 19% pentru a stimula  cresterea economica si a stopa transferul de locuri de munca spre Europa de Est, unde povara fiscala este de doua ori mai scazuta decat cea din Germania, relateaza Bloomberg.


Cu cateva ore inainte de intalnirea cu liderii opozitiei, care sustin modificarile fiscale printr-un proces legislativ, Schroeder a afirmat intr-un discurs in fata parlamentului ca Germania trebuie sa reactioneze la "inasprirea competitiei globale, alimentata de realitatile economice din Europa de Est si alte regiuni".


"Trebuie sa actionam deoarece gradul de fiscalitate inechitabil din Europa ne ameninta locurile de munca. Si, va asigur, guvernul federal va lua masuri", a declarat Schroeder.


Economia germana, cea mai mare din Europa, a inregistrat un regres in ultimul trimestru al anului trecut, iar numarul somerilor a urcat pana la un nivel record, care nu mai fusese atins din perioada post-belica.


In luna februarie, la oficiile fortei de munca din Germania erau inregistrate peste 5,22 milioane de persoane aflate in somaj, companiile recurgand din ce in ce mai des la outsourcing in tari precum Slovacia, care de asemenea practica o cota de baza a impozitului pe profit de 19%. Tarile din Europa Centrala si de Est sau cele baltice, cu economii de tip "tigru", au rate ale cresterii economice foarte mari si practica impozitari reduse.


In Germania, povara fiscala corporativa totala se situeaza in jurul a 38%, procentaj ce include impozitul pe profit, taxele locale si "suprataxa de solidaritate" pentru reconstructia Germaniei de Est, potrivit ministerului german de finante.


Schroeder este presat sa actioneze, in contextul unei pierderi de popularitate a partidului sau, Partidul Social Democrat, chiar in preajma alegerilor din landul Nordreihn Westfalia, care vor avea loc la 22 mai.


Opozitia, formata din Uniunea Crestin-Democrata si Uniunea Social-Crestina, si-a extins avansul in fata social-democratilor in ultimul sondaj de opinie realizat de agentia Forsa si publicat miercuri. Suportul de care beneficiaza UCD si USC in randul electoratului a castigat un punct procentual, pana la 44%, in comparatie cu cele 31 de procente ale formatiunii lui Schroeder. Sondajul s-a desfasurat intre 7 si 11 martie si a cuprins raspunsurile a 2.500 de cetateni cu drept de vot din regiune.


Reducerea impozitului pe profit va fi compensata la bugetul de stat prin largirea bazei de impozitare si restrangerea fenomenului evazionist, a precizat cancelarul german.


Spatiul de manevra al guvernului german este limitat, prin prisma faptului ca nu se mai poate apela la imprumuturi pentru finantarea scaderii fiscalitatii. In perioada curenta, ministrul de finante face eforturi pentru a pastra deficitul sectorului public sub pragul impus de Uniunea Europeana, dupa ce timp de trei ani consecutiv a incalcat normele europene referitoare la deficit.


Initiativa fiscala a cancelarului german vine in completarea unui program care vizeaza revigorarea economiei. Programul contine, printre altele, masuri de scadere a cheltuielilor ocazionate de formalitatile de inregistrare suportate de intreprinzatorii care doresc sa initieze o noua afacere, investitii de doua miliarde de euro in modernizarea infrastructurii feroviare si rutiere si de cinci miliarde de euro intr-o actiune de renovare a cladirilor deteriorate.


"Nu mai putem astepta pana ce consilierii economici isi exprima opinia asupra modificarii sistemului fiscal corporativ, care ar putea dura pana la sfarsitul anului. Doresc sa dau un semnal clar in acest moment pentru crestere economica si crearea de noi locuri de munca", a explicat el.


In timp ce in ultimii patru ani investitiile companiilor germane facute pe plan national au scazut, investitiile realizate in strainatate vor atinge un nivel record in 2005, conform unui raport realizat de gru-pul industrial si comercial DIHK, ce reprezinta 3,3 milioane de companii. Principalul motiv pentru care firmele germane prefera sa investeasca in strainatate, indicat de majoritatea celor 7.500 de firme care au participat la ancheta, ramane economia de costuri.


Schroeder urma sa se intalneasca in cursul zile de ieri cu purtatorul de cuvant al UCD, Angela Merkel, si cu Edmund Stoiber, liderul UCS. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO