Business Internaţional

De la un pat de celulă în SUA la palatul Elysée: fostul şef al FMI reintră în cărţi pentru preşedinţia Franţei

De la un pat de celulă în SUA la palatul Elysée: fostul şef al FMI reintră în cărţi pentru preşedinţia Franţei

Cazul împotriva lui Strauss-Kahn ar putea pica din cauza probelor care dovedesc că acesta ar putea fi victima unei înscenări

Autor: Bogdan Cojocaru

04.07.2011, 00:07 1044

Turnura neaşteptată pe care a luat-o cazul fostului preşedinteal FMI Dominique Strauss-Kahn a născut în Franţa o adevăratădezbatere pe tema participării sale la alegerile prezidenţiale cevor avea loc anul viitor.

Înainte de a fi arestat la New York la jumătatea lunii maipentru o presupusă agresiune sexuală asupra unei cameriste,Strauss-Kahn era văzut drept favorit în cursa pentru fotoliul depreşedinte al Franţei.

După ce au apărut informaţii conform cărora camerista ar fiminţit, autorităţile americane au decis săptămâna trecută să-lelibereze pe fostul director general al Fondului MonetarInternaţional din arestul la domiciliu. Însă Strauss-Kahn are decombătut în continuare cele şapte capete de acuzare, de latentativă de viol la agresiune sexuală, scrie The Guardian.

Dacă este găsit nevinovat sau acuzaţiile sunt retrase,Strauss-Kahn se va întoarce în Franţa mai popular ca oricând,consideră susţinătorii săi, printre care şi fostul ministru alculturii Jack Lang. Posibila sa revenire a aruncat în aer planurilePartidului Socialist, care a presupus că şansele la prezidenţialeale lui Strauss-Kahn s-au prăbuşit şi a deschis procedura deselec­tare a unor noi candidaţi. Aceştia tre­buie stabiliţi până pe13 iulie, pentru a fi votaţi în octombrie. Problema ar fi căurmătoarea audiere a lui Strauss-Kahn este pe 18 iulie. Actualulfavorit pen­tru a fi desemnat reprezen­tantul socialiştilor laprezi­den­ţiale Fran­çois Hollande a fost primul care a declarat cănu se împo­triveşte prelungirii proce­sului de selecţie până lasfârşitul lui august, pentru a-i permite lui Strauss-Kahn să seîntoarcă de la New York în cazul în care acuzaţiile sunt retrasepână atunci.

Toate planurile depind însă de evoluţia în justiţie a cazuluilui Strauss-Kahn şi de impresia pe care această poveste o lasăpublicului francez. Potrivit unui sondaj al Harris Interactive carea apărut la finalul săptămânii trecute în Le Parisien, 49% dinfrancezi agreează revenirea lui Strauss-Kahn pe scena politică,comparativ cu 45% care nu vor acest lucru, scrie AFP.

Unii "fani" îl prezintă pe Strauss-Kahn drept o victimăinocentă, erou şi martir. Filosoful de stânga Bernard-Henry Lévy,cel care l-a convins pe Sarkozy să se implice de partea rebelilorîn conflictul din Libia, îl descrie pe fostul şef al FMI drept unom nobil care a căzut victimă "unei spirale a terorii şicalomniei". El susţine că Strauss-Kahn a fost "linşat de prieteniiminorităţilor din SUA", care profită de ideea preconcepută căsăracii (cum e cazul presupusei victime) sunt nevinovaţi, iar ceibogaţi şi puternici (Strauss-Kahn) sunt corupţi.

Mulţi socialişti apreciază că Strauss-Kahn va reveni triumfător.Alţii sunt îngri­joraţi însă de pata pe care scandalul o va lăsa pepolitica franceză şi de pagubele produse de scoaterea la lumină avieţii private a lui Strauss-Kahn şi atitudinea acestuia faţă defemei, considerată în cel mai bun caz ca libertină.

Socialista Anne Mansouret, care a spus că regretă că a convins-ope fiica sa, jurnalista Tristane Banon, să nu depună plângereîmpotriva fostului şef al FMI pentru agresiune sexuală în 2002, adeclarat că Strauss-Kahn are o problemă cu femeile care ar putea fide natură patologică.

"Cazul a prezentat publicului francez o altă faţă a luiStrauss-Kahn. Publicul nu ştia de latura libertină a vieţii salepersonale", a afirmat Gerald Bronner, sociolog al universităţii dinStrasbourg. În plus, există voci care susţin chiar ca Strauss-Kahnsă îşi reia postul de şef al FMI, dar acest lucru nu mai esteposibil în condiţiile în care Christine Lagarde, fostul ministrufrancez al finan­ţelor, a preluat deja atribuţiile acestuipost.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO