De la un pat de celulă în SUA la palatul Elysée: fostul şef al FMI reintră în cărţi pentru preşedinţia Franţei

Autor: Bogdan Cojocaru 04.07.2011
  • Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat. n Preşedintele francez Nicolas Sarkozy nu a scăpat de cel mai puternic rival politic al său
  • Aproape jumătate dintre francezi agreează revenirea în politică a lui Strauss-Kahn
  • Există voci care susţin ca el să primească şefia FMI înapoi.


Turnura neaşteptată pe care a luat-o cazul fostului preşedinte al FMI Dominique Strauss-Kahn a născut în Franţa o adevărată dezbatere pe tema participării sale la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc anul viitor.

Înainte de a fi arestat la New York la jumătatea lunii mai pentru o presupusă agresiune sexuală asupra unei cameriste, Strauss-Kahn era văzut drept favorit în cursa pentru fotoliul de preşedinte al Franţei.

După ce au apărut informaţii conform cărora camerista ar fi minţit, autorităţile americane au decis săptămâna trecută să-l elibereze pe fostul director general al Fondului Monetar Internaţional din arestul la domiciliu. Însă Strauss-Kahn are de combătut în continuare cele şapte capete de acuzare, de la tentativă de viol la agresiune sexuală, scrie The Guardian.

Dacă este găsit nevinovat sau acuzaţiile sunt retrase, Strauss-Kahn se va întoarce în Franţa mai popular ca oricând, consideră susţinătorii săi, printre care şi fostul ministru al culturii Jack Lang. Posibila sa revenire a aruncat în aer planurile Partidului Socialist, care a presupus că şansele la prezidenţiale ale lui Strauss-Kahn s-au prăbuşit şi a deschis procedura de selec­tare a unor noi candidaţi. Aceştia tre­buie stabiliţi până pe 13 iulie, pentru a fi votaţi în octombrie. Problema ar fi că următoarea audiere a lui Strauss-Kahn este pe 18 iulie. Actualul favorit pen­tru a fi desemnat reprezen­tantul socialiştilor la prezi­den­ţiale Fran­çois Hollande a fost primul care a declarat că nu se împo­triveşte prelungirii proce­sului de selecţie până la sfârşitul lui august, pentru a-i permite lui Strauss-Kahn să se întoarcă de la New York în cazul în care acuzaţiile sunt retrase până atunci.

Toate planurile depind însă de evoluţia în justiţie a cazului lui Strauss-Kahn şi de impresia pe care această poveste o lasă publicului francez. Potrivit unui sondaj al Harris Interactive care a apărut la finalul săptămânii trecute în Le Parisien, 49% din francezi agreează revenirea lui Strauss-Kahn pe scena politică, comparativ cu 45% care nu vor acest lucru, scrie AFP.

Unii "fani" îl prezintă pe Strauss-Kahn drept o victimă inocentă, erou şi martir. Filosoful de stânga Bernard-Henry Lévy, cel care l-a convins pe Sarkozy să se implice de partea rebelilor în conflictul din Libia, îl descrie pe fostul şef al FMI drept un om nobil care a căzut victimă "unei spirale a terorii şi calomniei". El susţine că Strauss-Kahn a fost "linşat de prietenii minorităţilor din SUA", care profită de ideea preconcepută că săracii (cum e cazul presupusei victime) sunt nevinovaţi, iar cei bogaţi şi puternici (Strauss-Kahn) sunt corupţi.

Mulţi socialişti apreciază că Strauss-Kahn va reveni triumfător. Alţii sunt îngri­joraţi însă de pata pe care scandalul o va lăsa pe politica franceză şi de pagubele produse de scoaterea la lumină a vieţii private a lui Strauss-Kahn şi atitudinea acestuia faţă de femei, considerată în cel mai bun caz ca libertină.

Socialista Anne Mansouret, care a spus că regretă că a convins-o pe fiica sa, jurnalista Tristane Banon, să nu depună plângere împotriva fostului şef al FMI pentru agresiune sexuală în 2002, a declarat că Strauss-Kahn are o problemă cu femeile care ar putea fi de natură patologică.

"Cazul a prezentat publicului francez o altă faţă a lui Strauss-Kahn. Publicul nu ştia de latura libertină a vieţii sale personale", a afirmat Gerald Bronner, sociolog al universităţii din Strasbourg. În plus, există voci care susţin chiar ca Strauss-Kahn să îşi reia postul de şef al FMI, dar acest lucru nu mai este posibil în condiţiile în care Christine Lagarde, fostul ministru francez al finan­ţelor, a preluat deja atribuţiile acestui post.