Business Internaţional

De frică să nu intre în furtuna economică, Polonia vine cu măsuri de austeritate. Vizate sunt pensiile speciale

De frică să nu intre în furtuna economică, Polonia vine cu măsuri de austeritate. Vizate sunt pensiile speciale

Autor: Andreea Mindrila

21.11.2011, 00:03 526

Din cauza turbulenţelor din zona euro care se extind şi spre Europa de Est, Polonia a adoptat preventiv măsuri de austeritate. Premierul Donald Tusk a declarat că vârsta de pensionare va creşte, iar privilegiile şi scutirile de taxe se vor micşora semnificativ cu scopul de a reduce datoria publică, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Dezvăluind planurile guvernului recent reales, premierul Tusk a afirmat că până şi preoţii vor fi afectaţi de modificarea reguli­lor de pensionare, parte a unor măsuri de austeritatea implementate pe termen lung pentru a se preveni o diminuare a ratingului de credit al ţării. Zlotul polonez a crescut cu 0,5% în raport cu moneda unică, iar randa­mentele la obligaţiuni au scăzut uşor după ce Tusk şi-a anunţat planurile. Guverna­torul băncii centrale a Poloniei Marek Belka a numit măsurile de austeritate ca fiind "un început bun al unor schimbări necesare".

Guvernul îşi propune să crească vârsta de pensionare treptat la 67 de ani de la 65 de ani în prezent pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei şi să elimine pensiile speciale pentru fermieri, mineri, poliţişti, pompieri şi preoţi, a declarat Tusk, însă a menţionat faptul că în cazul pensiilor fermierilor şi statutului fiscal al acestora, măsurile vor fi implementate gradual pentru a minimiza efectul acestora.

Datoria publică se va reduce anul viitor la 52% din PIB datoriă normelor interne de contabilitate, a declarat Tusk, completând că guvernul pe care îl conduce şi-a propus să obţină un nivel de 44% până în anul 2020.

"Reducerea datoriei publice şi re­formele din sistemul de pensii sunt veşti bu­ne pentru pieţe", spune Anders Svend­sen, analist-şef al Nordea Bank din Copenhaga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO