Business Internaţional

De ce toate teoriile pe care le-aţi citit despre SCUMPIREA AURULUI sunt greşite: O explicaţie "întortocheată" de la un laureat Nobel în economie

De ce toate teoriile pe care le-aţi citit despre SCUMPIREA AURULUI sunt greşite: O explicaţie "întortocheată" de la un laureat Nobel în economie

Autor: Radu Racu

07.09.2011, 16:05 3701

Economiştii contemporani îşi bat capul să găsească o explicaţie mai cuprinzătoare pentru scumpirea fenomenală a aurului şi mai cu seamă motivele pentru care investitorii îl consideră un plasament atât de sigur.


Şeful Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, a spus că scumpirea se datorează "tradiţiei", Roubini a catalogat-o drept "un bubble" iar George Sortos şi-a lichidat poziţiile de frica "spargerii" balonului.


Acum investitorii care mai deţin poziţii pe aur râd de pe margine de teama analiştilor. Paul Krugman, laureat al premiului Nobel în Economie, susţine într-un blog că a găsit o nouă explicaţie pentru scumpirea metalului, care deşi e "întortocheată", are o lumină logică, notează Business Insider.


Într-un comentariu postat pe blogul său găzduit de New York Times la ora 4:30 dimineaţa (când economistul nu putea dormi), Krugman susţine că este foarte logic sa investeşti în aur, acum când dobânzile sunt la un minim record, situaţie care se traduce prin preţuri mai mari pe termen scurt şi mediu. În esenţă însă, afirmă Krugman, motivul "real" pentru care s-a scumpit aurul nu se referă la aşteptările privind inflaţia. Preţurile la aur au crescut pentru că randamentele la celalte investiţii au scăzut.

"Dar nu este, repet NU este vorba despre aşteptările inflaţioniste. Nu numai că scumpirea aurului nu reprezintă un semn că inflaţia majoră e chiar după colţ, ci reprezintă de fapt rezultatul unei economii depresive blocate într-o capcană a lichidităţii - o economie care de fapt este ameninţată de deflaţia de tip japonez, nu de inflaţia de tip Weimar", argumentează economistul. Pentru grafice explicative şi o analiză detaliată vizitaţi blogul economistului de pe site-ul New Yotk Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO