Business Internaţional

De ce se mută vesticii în număr mare în Ungaria?

De ce se mută vesticii în număr mare în Ungaria?

Autor: Catalina Apostoiu

11.01.2024, 00:05 200

Numărul persoanelor care se mută din Europa de Vest în Ungaria din cauza presiunilor legate de mi­granţi a înregistrat o creştere cuprin­să între 20% şi 47% în ultimii ani, a declarat recent secretarul de stat al ministerului maghiar de interne Bence Retvari, potrivit Hungary Today.

Retvari a remarcat că de la în­ce­pu­tul crizei migraţiei în 2015, s-a înre­gistrat o creştere semnificativă a nu­mă­rului de persoane care se mută în Ungaria din cauza condiţiilor pu­blice din Europa Occidentală şi pentru a-şi asigura siguranţa. Acesta a adăugat că în ultimii ani s-au mutat în Ungaria cu 47% mai mulţi bel­gieni, 20% mai mulţi francezi, 43% mai mulţi olan­dezi, 20% mai mulţi ger­mani, 40% mai mulţi spanioli, 28% mai mulţi elveţi­eni, 25% mai mulţi austrieci, 45% mai mulţi italieni şi 22% mai mulţi britanici.

„Deşi migraţia ilegală reprezintă o ameninţare în creştere pentru Un­garia, nu există aici revolte şi violenţă legate de migranţi, acestea fiind ceva obişnuit însă în oraşele vest-euro­pene“, a declarat oficialul maghiar.

Potrivit Daily News Hungary, nu­mărul expaţilor care locuiesc în Unga­ria se ridică la 220.000, repre­zentând 2% din populaţia totală a ţării. Mulţi dintre străinii care se mută în această ţară sunt în vârstă şi la pensie, dar sunt şi familii cu copii mici. Aceştia nu caută neapărat să trăiască în oraşe, fiind mulţumiţi cu viaţa la sat sau în orăşele.

În 2016, guvernul maghiar a a­dop­tat o decizie ce permite cetăţe­nilor din ţări vecine să muncească în Ungaria fără un permis de muncă special dacă doresc să găsească un loc de muncă în sectoare care se con­frun­tă cu penurii de muncitori. Acesta ar putea fi unul dintre mo­tivele pentru care aproape jumătate din numărul total de străini a pro­venit în 2019 din ţări vecine.

Luând în calcul şi cetăţenii din alte ţări, o treime din străinii care sosesc în Ungaria sunt în continuare germani, iar un sfert sunt din Asia.

Numărul germanilor care aleg să se mute în Ungaria este în creştere rapidă, notează Magyar Nemzet.

În ultimii patru ani, creşterea a fost una dramatică, de 34,9%, cu 16,537 so­siri în 2019, iar numărul cetăţenilor germani care s-au stabilit permanent în Ungaria în 2023 atingând 22.310.

Unul dintre motivele din spatele relocării în Ungaria este că deţinerea unei proprietăţi în Germania este doar un vis.

Chiar şi nemţii cu o situaţie financiară bună găsesc că nu-şi pot permite propria proprietate în ţara lor, în timp ce în Ungaria, în special în zonele rurale, acest lucru este posibil.

Un alt factor ţine de vreme, cli­matul favorabil din Ungaria influen­ţând decizia multora de a se muta acolo. Bucătăria maghiară este de asemenea foarte populară, cât şi turismul şi cultura.

De asemenea, maghiarii au un stil de viaţă mai relaxat decât în alte ţări europene, scrie Hungary Today.

În plus, rata criminalităţii este foarte redusă, costurile de trai sunt mult mai scăzute decât în Germania sau Austria, iar integrarea este mult mai uşoară decât în alte ţări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO