Business Internaţional

De ce este important petrolul libian pentru Europa

Autor: Alexandru Matei

24.02.2011, 23:49 67

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, aatins cel mai ridicat nivel de după august 2008, de aproape 119,8dolari pe baril, în condiţiile în care producţia de petrol a Libieieste afectată de violenţele din ţară. Dar cum poate o ţară careeste responsabilă pentru mai puţin de 2% din producţia mondială depetrol să aibă o influenţă atât de mare asupra preţurilor de pepiaţă? Explicaţia: calitatea ridicată a petrolului libian, scrieThe New York Times.

Petrolul produs de Libia, care face parte din categoria "sweet",are o calitate superioară datorită conţinutului redus de sulf.Multe rafinării din Europa şi Asia folosesc acest sortiment pentruproducerea de benzină şi motorină şi, din considerente tehnice, nuîl pot înlocui cu alte tipuri de petrol, precum "sour", care are unconţinut mai ridicat de sulf. Astfel, deşi Arabia Saudită a anunţatcă în caz de nevoie va majora producţia pentru a acoperi deficitullăsat de Libia, influenţa asupra pieţei este redusă pentru căaceastă ţară produce în special petrol din categoria "sour". Înaceste condiţii, rafinăriile europene vor fi nevoite să seaprovizioneze cu petrol "sweet" din Algeria şi Nigeria, principaliifurnizori ai SUA, ceea ce va duce la creşterea preţuluicombustibililor în această ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO