Business Internaţional

De ce au avut aurul si actiunile evolutii paralele in ultimii ani

25.10.2007, 14:21 12

Piata actiunilor inregistreaza cresteri de peste cinci ani. In mod surprinzator, piata aurului se afla in crestere de mai mult timp, scrie The New York Times.
Un nou studiu arata cat de neobisnuit este ca aceste doua categorii de active sa inregistreze performante atat de bune in paralel pe o perioada atat de indelungata. Noul studiu, "Analysis of Investment Potential and Inflation-Hedging Ability of Precious Metals", a fost lansat ca lucrare academica in aceasta vara. Autorii sai sunt James Ross McCown, profesor de economie in cadrul Oklahoma City University, si John R. Zimmerman, recent licentiat in finante in cadrul aceleiasi institutii.
Cercetatorii au analizat relatia dintre aur si piata actiunilor in perioada 1970-sfarsitul anului 2006. Anul 1970 a fost ales ca punct de plecare pentru ca pretul aurului a inceput sa fluctueze liber de-abia la sfarsitul anilor '60, spune profesorul McCown. Autorii studiului au constatat ca, in medie, aurul si actiunile s-au miscat in directii opuse din acel punct. Cu alte cuvinte, ce a influentat in sens pozitiv pretul aurului nu a avut un impact similar asupra actiunilor, si invers.
Cercetatorii au realizat cauza acestei relatii analizand rolul inflatiei. Cei doi au descoperit ca pretul aurului tindea sa creasca si sa scada in paralel cu asteptarile investitorilor cu privire la inflatie. In schimb, actiunile tindeau sa aiba o relatie opusa fata de inflatie, inregistrand performante slabe in conditiile unor asteptari sporite privitoare la cresterea inflatiei.
In mod firesc, aceste constatari sporesc misterul legat de performantele solide inregistrate recent de actiuni si aur. Profesorul McCown admite faptul ca am putea fi tentati sa concluzionam ca unul din grupurile de investitori - fie cei pe actiuni sau cei pe aur, greseste pur si simplu. Inflatia ar putea fi pe punctul de a-si accelera cresterea, de exemplu, caz in care piata aurului anticipeaza in mod corect ceea ce va urma, in timp ce investitorii de pe piata actiunilor si obligatiunilor gresesc.
Ducand mai departe comparatia, daca inflatia nu este pe punctul de a-si accelera cresterea, investitorii de pe piata aurului nu au niciun motiv sa se bucure. McCown spune insa ca astfel de comparatii nu sunt de niciun ajutor. El crede ca inflatia nu-si accelereaza cresterea, performantele solide de pe piata aurului fiind bazate pe factori care au jucat numai un rol minor pana acum. Cel mai important, banuieste el, este o prosperitate in crestere in regiuni ale lumii cu o inclinatie sporita in ceea ce priveste detinerea de aur, ca India si unele tari din Orientul Mijlociu.
Relatia pe termen lung dintre aur, actiuni si inflatie se va mentine, spune el. Pe termen lung, concluzioneaza McCown, inflatia, sau lipsa acesteia, va misca probabil aurul si actiunile in directii diferite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO