Business Internaţional

De ce are Europa în continuare cele mai prospere oraşe din lume, în ciuda crizei care a măturat zona euro

De ce are Europa în continuare cele mai prospere oraşe din lume, în ciuda crizei care a măturat zona euro

Autor: Cătălina Butan

20.10.2012, 12:48 6181

Cu toate că Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai mare criză financiară de la formarea blocului, oraşele europene se află încă în clasamentul celor mai prospere oraşe din lume, scrie Business Insider.

Topul, care vizează 25 de oraşe şi este întocmit de Programul Naţiunilor Unite pentru Aşezări Umane( U.N- Habitat ), arată că 19 dintre acestea sunt din Europa, iar 9 folosesc euro ca moneda oficială.

Viena ocupă primul loc, cu toate că a trecut printr-o perioadă postbelică dificilă, în care era locul de refugiu pentru toţi care căutau cu disperare un mijloc de întreţinere.

Care sunt motivele pentru care oraşele europene rămân printre cele mai prospere din lume, deşi tot mai multe rapoarte indică rate crescute ale şomajului, măsuri de austeritate severe şi venituri inegale ?

Răspunsul se află în modul în care se "măsoară" prosperitatea unui oraş. Indicele folosit are în vedere cinci dimensiuni: productivitate, calitatea vieţii, egalitate şi incluziune socială, dezvoltarea infrastructurii şi sustenabilitatea mediului înconjurător.

Europenii investesc sume impresionante în infrastructură iar acest lucru se reflectă în calitatea drumurilor, căilor ferate şi mijloacelor de transport public, printre cele mai bune din lume. Multe ţări din Europa oferă servicii sociale cuprinzătoare, fapt care explică nivelul înalt al indicatorilor ce măsoară calitatea vieţii şi egalitatea şi incluziunea socială ale oraşelor europene.


Clasamentul celor mai prospere oraşe din lume:

1. Viena
2. New York
3. Toronto
4. Londra
5. Stockholm
6. Helsinki
7. Dublin
8. Oslo
9. Paris
10. Tokyo
11. Melbourne
12. Auckland
13. Amsterdam
14. Zurich
15. Copenhaga
16. Bruxelles
17. Barcelona
18. Milano
19. Varşovia
20. Lisabona
21. Budapesta
22. Atena
23. Praga
24. Seul
25. Moscova

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO