Business Internaţional

De ce actiunile bancilor sunt mai profitabile decat obligatiunile fondurilor de investitii

27.07.2007, 18:31 20

Investitorii in cautarea plasamentului ideal ar da orice pentru o investitie care ar combina siguranta confortabila a obligatiunilor guvernamentale cu profitul de doua cifre pe care il pot aduce actiunile.
O astfel de combinatie poate parea un vis intr-o realitate in care titlurile de trezorerie emise pe zece ani aduc un randament de 5% iar actiunile se vand la preturi ridicate prevestind un viitor nu tocmai bun, titreaza CNN Money.
Dar aceste plasamente ideale exista, si poarta numele de actiuni bancare. Actiunile bancilor ofera in prezent o gama larga de avantaje: aduc dividende considerabile de aproximativ 5% pe an care dau semne de crestere, sunt ieftine, iar perspectivele de crestere sunt foarte imbucuratoare.
Bank of America, Citigroup si Wachovia sunt principalele trei mari banci cu actiuni ieftine care pot aduce dividende consistente. Pentru a intelege ce anume face ca aceste actiuni sa fie pe lista de achizitii profitabile, trebuie inteleasa rentabilitatea lor voluptuoasa. Aceste banci trebuie sa investeasca mai putin de un sfert din imensele lor venituri in noi sucursale, sisteme de depozitare si programe de tranzactionare pentru a sustine modesta, dar consistenta lor crestere.
Bancile returneaza actionarilor mare parte din profiturile obtinute prin intermediul dividendelor si rascumpararilor de actiuni.
In prezent Bank of America plateste un dividend de 4,5% pe an, in timp ce Citigroup si Wachovia platesc aproximativ 4,3%. Dupa taxa de 15% aplicata dividendelor, investitorii obtin mai multi bani decat din detinerea de titluri de trezorerie emise pe zece ani, care, desi aduc un profit de 5%, impozitul pentru veniturile obtinute din detinerea acestor titluri este de 35%.
In plus, dividendele s-au inscris in cursa cresterilor. De exemplu, Bank of America va plati, potrivit estimarilor, dividende mai mari cu 11% in luna iulie, ridicand astfel nivelul platilor catre actionari la 5,1%. Dividende deaspura pragului de 5% pot fi platite de bancile care anunta mari cresteri anul acesta.
Dar cum se face trecerea de la dividende la cornul abundentei, un castig total de peste 10%? Un rol important il joaca cresterea veniturilor. Pe termen lung, bancile reusesc sa isi creasca veniturile cu o medie anuala de cel putin 6%. Mai mult, bancile rascumpara aproximativ 2% din actiunile proprii anual.
In 2006 si 2007, Bank of America va cheltui aproximativ 8 mld. dolari pe rascumparari, in timp ce Wachovia va rascumpara actiuni de 5 mld. dolari.
Pare prea frumos pentru a fi adevarat, si aceasta este si conceptia pietei, actiunile devenind astfel ieftine.
"Investitorilor le este frica de o criza pe piata creditelor din cauza necazurilor de pe sectorul creditelor relaxate. Acest lucru a determinat aparitia unei atitudini mult prea pesimiste fata de actiunile bancilor", spune Betsy Graseck, analist la banca Morgan Stanley.
Niciuna dintre cele trei banci nu are o expunere importanta pe piata creditelor relaxate, avand in vedere ca vand aproape toate creditele relaxate investitorilor institutionali.
Perspectivele de profit la cele trei banci se intind pe un spectru larg de posibilitati de la optimiste la sumbre. Niciuna dintre banci nu risca stagnarea de care se teme piata. In mod surprinzator, cel mai rapid ritm de crestere apartine bancii Citigroup.
Dupa ani de lupte cu norme si regulamente, cea mai mare institutie financiara a Statelor Unite investeste pentru prima oara in activul sau cel mai important: franciza sa de dimensiuni globale. De asemenea, Citigroup are in vedere reducerea excedentului de peste 4,6 milioane de dolari.
"Cresterea estimata a Citigroup este neasteptat de mare, gratie indreptarii catre eficientizarea companiei", spune Graseck. Rezultatul: veniturile pentru fiecare actiune Citigroup vor creste cu aproximativ 7% in 2007, si sa aduca un profit de peste 10% in 2008.
Wachovia a investit in mod inteligent in sectoare cu un ritm rapid de crestere, in special in brokeraj, prin intermediul unui joint-venture cu Prudential, asteptand finalizarea achizitiei de 6,8 miliarde de dolari (4,9 mld. euro) a companiei A.G. Edwards. In prezent, cresterea bancii Wachovia este afectata de situatia existenta la sucursala Golden West din California. Cresterea estimata anul acesta pentru veniturile per actiune este de aproximativ 6%. Dar Graseck prognozeaza castiguri de 8% incepand din 2008, in contextul in care Wachovia va valorifica si capitalul din California si Southwest.
Bank of America, care detine cea mai mare franciza de consum din Statele Unite, cu aproximativ 6.000 de sucursale, este afectata de curba liniara a castigurilor care impiedica bancile sa faca profituri mari prin metoda traditionala, prin imprumuturile pe termen scurt, acordand credite cu rate ipotecare fixe si credite pentru studenti cu rate mult mai mari.
Exista de asemenea temeri ca directorul executiv Ken Lewis va face o achizitie scumpa in afara granitelor. Dar tinand cont de brandul puternic si puterea pe care banca o detine pe pietele emergente hispanice, Bank of America inregistreaza mai multe venituri decat piata poate estima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO