Business Internaţional

De ce a acceptat ING o injectie de capital de la stat

23.10.2008, 15:39 86

De la alegerea articolului "How to survive a credit crunch-the risk managers saw it coming" drept cover story pentru revista in-house a ING in urma cu un an, pretul actiunilor grupului olandez bancar si de asigurari a scazut cu 71%, scrie Financial Times.
Recent, acesta a acceptat o injectie de capital in valoare de 10 mld. euro din partea guvernului, dupa ce a dezvaluit ca ar putea raporta prima pierdere trimestriala din istoria sa.
Chiar daca tonul revistei si al membrilor consiliului de conducere, care au subliniat in repetate randuri relativa securitate a ING in vremuri tumultuoase, a aparut drept exagerat de increzator, au existat totusi motive obiective pentru acest lucru.
Cu active de 1.400 mld. euro, de doua ori valoarea produsului intern brut olandez, ING este cel mai mare grup al tarii si opereaza cu o aversiune sporita fata de risc.
Cea mai mare parte a finantarii grupului provine de la deponentii individuali din cadrul operatiunilor sale locale Postbank si ai diviziei internationale ING Direct. Michel Tilmant, director executiv, a incercat timp de multe ore in ultimul an sa explice cat de plictisitor este modelul de business.
Singura sursa reala de ingrijorare in randul investitorilor a fost legata de portofoliul de asa-numite titluri bazate pe ipoteci Alt-A, evaluate la 22 mld. dolari la sfarsitul trimestrului doi si supuse unor noi reduceri de valoare contabila la sfarsitul trimestrului trei.
Ipotecile Alt-A se situeaza intre titlurile subprime si prime. John Hele, director financiar, a declarat ca grupul ING este in continuare convins ca titlurile detinute au o calitate destul de ridicata pentru a se evita pierderi importante.
Cea mai mare parte a activelor Alt-A sunt detinute de ING Direct din Statele Unite. Acesta a investit in ele numai pentru ca s-a constituit drept asociatie de economii si trebuie, conform legii, sa aloce peste 55% din active creditelor ipotecare.
Cand au inceput sa circule zvonuri ca ING se pregateste de o majorare de capital, pretul actiunilor grupului a inceput sa scada dramatic si a continuat sa scada dupa ce grupul a anuntat pierderi de 500 mil. euro pe trimestrul trei in urma reducerii cu 2 mld. dolari a activelor contabile si a cresterii provizioanelor de credit.
Desi evita sa faca previziuni cu privire la trimestrul patru, ING sustine ca banca este solida si ca pierderile au reprezentat un eveniment exceptional. "Acesta este cel mai slab trimestru inregistrat vreodata din punctul de vedere al turbulentelor financiare din ultimii 100 de ani", a declarat Tilmant. "In perspectiva, cred ca aceasta pierdere de 500 mil. euro este explicabila".
ING a inceput sa ia in calcul majorarea capitalului de baza in incercarea de a tine pasul cu celelalte grupuri, insa prabusirea pretului actiunilor sale pare sa fi grabit acest pas.
"In prezent, capitalul este vital in cadrul sistemului bancar si numai acele banci care dispun de suficient capital isi vor putea intinde aripile", a declarat Nout Wellink, presedinte al bancii centrale. Wellink a insistat ca injectia de capital in cazul ING este una "proactiva" si nu poate fi comparata cu masurile "defensive" inregistrate in alte cazuri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO