Business Internaţional

David Cameron, premierul care va duce greul redresarii fiscale a Marii Britanii

David Cameron, premierul care va duce greul redresarii fiscale a Marii Britanii
12.05.2010, 23:10 20

Dupa cinci zile de negocieri delicate intre liberal-democrati siambele tabere politice majore din Marea Britanie (Conservatori siLaburisti), Londra are in sfarsit un premier. Liderulconservatorilor David Cameron, 43 de ani, s-a instalat marti-searain noul sau birou de la numarul 10 de pe Downing Street, la scurttimp dupa ce predecesorul sau, Gordon Brown, infrant in alegerilede saptamana trecuta, l-a parasit, scrie The Guardian.

Partidul Conservator si cel Liberal-Democrat au format ocoalitie inedita, prima de acest tip din ultimii 65 de ani, DavidCameron devenind al 52-lea premier al Marii Britanii si cel maitanar din ultimii 200 de ani, iar liderul liberal-democratilor,Nick Clegg, fiind desemnat vicepremier. Dupa ce a primit si"binecuvantarea" Reginei Elizabeta a II-a, Cameron a declarat caurmeaza o perioada dificila, pentru ca "o coalitie vine cu o seriede provocari. Cred insa ca impreuna putem oferi acest guvernputernic si stabil de care tara noastra are nevoie".

In urma alegerilor legislative de saptamana trecuta,conservatorii si-au asigurat 306 mandate in parlament, in timp celiberal-democratii - 57. Pentru majoritatea absoluta sunt necesare326 de locuri.

Marea Britanie se confrunta cu o serie de probleme fiscale carei-au determinat pe unii economisti sa avertizeze ca in cativa ani,Regatul Unit ar putea deveni noua Grecie a Europei. Noul guvern dela Londra trebuie sa ia masuri urgente pentru a rezolva problemelela nivel de finante publice avand in vedere ca, potrivit prognozeide primavara a Comisiei Europene, Marea Britanie va inregistra anulacesta un deficit bugetar de 12%, cel mai mare din randul statelormembre ale Uniunii Europene si cu mult peste estimarile Trezorerieibritanice.

Noul premier britanic va incredinta portofoliul finantelor luiGeorge Osborne, prieten apropiat al sau, in timp ce ministerulafacerilor externe ii va reveni lui William Hague, un euroscepticcu viziuni mostenite de la Margaret Thatcher.

Lira sterlina a debutat in forta miercuri, apreciindu-se lapranz cu circa 0,53% in raport cu dolarul american, pana la ocotatie de 1,4958 dolari. Totodata, lira castigase 0,26% in fataeuro, pana la un curs de schimb de 1,18 euro per lira.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO