Business Internaţional

Danone plateste 12 mld. euro pentru hrana bebelusilor

11.07.2007, 17:36 44

La sase zile dupa ce si-a vandut divizia de biscuiti catre Kraft Foods, Danone a anuntat achizitia in valoare de 12,3 miliarde de euro a producatorului olandez de alimente pentru bebelusi Royal Numico, scrie Bloomberg.
CEO-ul Franck Riboud a declarat ca Danone va plati 55 de euro pentru fiecare actiune Numico, ale carei marci Cow & Gate si Nutricia detin 40% din piata europeana a alimentelor pentru bebelusi. Oferta depaseste cu 38% pretul inregistrat de actiunile Numico la sfarsitul saptamanii trecute.
Achizitia Numico si vanzarea in schimbul a 5,3 miliarde de euro a diviziei de biscuiti semnaleaza concentrarea Danone pe segmentul produselor de nutritie, mai profitabil decat apa Evian si marcile de iaurt ale companiei.
Analistii spun ca aceste tranzactii ar putea face parte dintr-un plan al Danone de contracarare a unor potentiale oferte de preluare in urma speculatiilor conform carora PepsiCo ar intentiona sa depuna o oferta pentru companie.
CEO-ul Numico, el insusi un fost angajat al Danone, a salutat incheierea acestei tranzactii, dar a declarat in acelasi timp ca va demisiona imediat ce aceasta va fi finalizata. Tranzactia, care are acceptul boardurilor ambelor companii, este asteptata a fi finalizata in cateva saptamani.
Danone plateste prea mult pentru Royal Numico, conform unui analist al firmei Sanford C. Bernstein. Tranzactia este una "negativa" pentru detinatorii de actiuni Danone, a declarat Andrew Wood, analist in cadrul Sanford C. Bernstein din New York.
Achizitia este riscanta pentru ca firma franceza nu are experienta in domeniul produselor de nutritie clinica, sustine Wood. Un procent de 29% din vanzarile Numico sunt realizate de o divizie ce produce alimente specializate pentru persoanele ale caror diete au fost restrictionate pe fondul unor boli, restul venind de pe segmentul alimentelor pentru bebelusi.
Faptul ca cei doi top manageri ai Numico intentioneaza sa demisioneze reprezinta de asemenea un semnal negativ, a mai declarat Wood.
Oficialii Danone au declarat ca pe fondul sinergiilor create vor fi obtinute reduceri de costuri de 60 de milioane de euro.
Antoine Giscard d'Estaing, director financiar al Danone, a declarat ca in urma incheierii tranzactiei castigurile pe actiune vor creste cu 3% pana la 4% in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO