Business Internaţional

Daily Mail: Bande de români se află în spatele creşterii numărului de furturi de fier. Comentariile britanicilor arată toleranţă zero faţă de imigranţi

 Daily Mail: Bande de români se află în spatele creşterii numărului de furturi de fier. Comentariile britanicilor arată toleranţă zero faţă de imigranţi

Foto: Octav Ganea

Autor: Alexandru Matei

14.11.2011, 13:59 518

Imaginea României este din nou pătată în Marea Britanie, ţara confruntându-se cu un val de furturi de fierale căror autori sunt români.

"Creşterea furturilor de fier, de la şine de cale ferată, piese din centralele electice până la monumente în memoria soldaţilor este cauzată de infractori români, crede poliţia britanică", scrie cotidianul britanic Daily Mail.

Grupurile infracţionale cu a căror activitate principală este traficul de copii şi cerşetoria sunt atraşi către furturile de fier pentru că acestea sunt profitabile, iar hoţii se confruntă cu un risc redus de a fi prinşi.

"Furturile de cupru, bronz şi plumb din Marea Britanie provoacă daune de 770 de milioane de lire sterline (898 mil. euro) pe an", mai notează cotidianul britanic.
Daily Mail dă exemplul companiei Network Rail, care acuză că între aprilie şi octombrie a înregistrat 1.602 cazuri de furt, care au dus la anularea a 1.969 de trenuri şi la o reducere a veniturilor cu 8,5 milioane de lire sterline.

Autorităţile se tem că este doar o problemă de timp până când furturile de fier vor cauza pierderi de vieţi omeneşti, în condiţiile în care hoţii atacă infrastructura serviciilor de urgenţă.
Infractorii au furat cabluri din sistemul de control al traficului aerian de la aeroportul Stansted şi au atacat şi sistemul de radio comunicaţii folosit de poliţia britanică.

Chris Hearn, şeful departamentului de furturi de fier din cadrul Poliţiei Transporturilor din Marea Britanie, spune că "furturile de fier sunt o infracţiune ce apare în recesiune, dar pentru prima dată, anul acesta sunt implicaţi şi infractori de alte naţionalităţi".

"Sunt bande din România care se află deja de ceva timp în Marea Britanie", a completat Hearn.

Poliţia britanică a identificat până acum câteva sute de suspecţi, mare parte din aceştia membri ai unor bande de infractori români.
Comentariile pe care cititorii britanici le-au făcut la acest articol sunt foarte acide şi arată nemulţumirea tot mai mare faţă de imingranţi, mare parte din aceştia veniţi din România şi Bulgaria.

"Nu-i pot deporta pentru că fac parte din UE, iar lumea spune că nu imigranţii proveniţi din UE sunt problema, ci cei din afară. Atât de minunata UE nu este chiar atât de minunată şi până la urmă ţara noastră se transformă în Europa de Est destul de repede, iar noi nu putem face nimic. Este o realitate tristă", scrie the skipper, din Londra.

"Este un motiv în plus pentru care trebuie să ieşim din UE", scrie Jane.

"Nu-i lăsaţi să se stabilească în UK", este comentariul lăsat de Emma.

Deşi o parte dintre mesaje critică politicienii, mare parte dintre ele cer închidera graniţelor pentru imigranţi.

"Sunt destui infractori în Marea Britanie, de ce îi mai primim şi pe cei din alte ţări? Închideţi graniţele şi ţineţi criminalii afată. Marea Britanie are şi aşa destule probleme financiare, nu mai are nevoie de probleme cauzate de străini", crede Marianna.

Un cititor scrie însă că nu numai românii sunt de vină. "Dintre toţi hoţii de fier cu care am avut deaface de curând, toţi erau "nativi" din UK. Inclusiv cei 4 din week-end, toţi ajungând pe mâna autoritităţilor. Deşi imigranţii sunt o problemă majoră în această ţară, trebuie mai întâi să ne punem ordine în lucrurile noastre"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO