Business Internaţional

Cum vor bulgarii să-şi construiască un viitor nuclear pe baza unei relicve din comunism

Centrala nucleară a Bulgariei de la Kozlodui

Centrala nucleară a Bulgariei de la Kozlodui

Autor: Catalina Apostoiu

17.12.2018, 00:04 234

La marginea unui orăşel bulgar de pe malul de sud al Dunării se află o relicvă din comunism care aduce aminte de oraşul fantomă de lângă Cernobîl situat la 1.200 km nord depărtare. Diferenţa este că cel din Belene nu a fost niciodată ocupat, scrie Bloomberg.

Clădirile de acolo au fost ridicate în anii ’80 de guvern pentru a-i adăposti pe muncitorii unei facilităţi ce urma să fie construită. Proiectul a fost însă abandonat, readus la viaţă şi abandonat din nou în timpul tranziţiei ţării de la comunism la capitalism.

Acum, în inima celui mai sărac colţ al UE, Bulgaria are planuri ferme de a construi centrala nucleară. În faţa unei dileme existente la nivelul întregului continent, guvernul ţării spune că aceasta nu poate face faţă cererii de electricitate în alt mod.

Acesta va solicita oferte de la investitori la începutul anului viitor pentru construirea unei centrale de 2.00 MW la un cost de 10 mld. euro. Ca în cazul proiectelor nucleare de pretu­tindeni, şi acesta se loveşte de opoziţie, dar şi de un sentiment acut de scepticism în timp ce guvernul promite că efortul nu va rupe vistieria statului sau goli buzunarele contribuabililor.

Promisiunile nu prea conving. Guverne, constructori şi investitori din întreaga Europă ocolesc sectorul nuclear şi se îndreaptă către surse regenerabile de energie. Locuitorii, analiştii din industrie şi chiar şi unii legislatori spun în cor că proiectul nu va funcţiona. Şi dacă va funcţiona, va fi spre câştigul Rusiei, care încearcă să câştige influenţă în Bulgaria.

Centrul pentru Studiul Democraţiei din capitala bulgară arată că nu sunt necesare noi capacităţi timp de aproape încă trei decenii şi că centrala va genera pierderi de 4,5 mld. euro până în 2050.

În condiţiile în care UE presează pentru reducerea emisiilor cu 30% până în 2030, Bulgaria spune că are nevoie de o a doua centrală nucleară mai mult decât oricând. Ţara şi-a atins ţinta pe 2020 legată de regenerabile cu ani în urmă, dar aceasta încă arde cărbune în unele dintre cele mai murdare facilităţi pentru a genera 46% din energia ţării, iar procentele urcă pe timp de iarnă.

Deşi guvernul bulgar ţine de estimările sale privind costurile, majoritatea analiştilor spun că depăşirile de costuri sunt tipice în industrie. Din cauza acestui aspect şi a condiţiilor stricte care eliberează Bulgaria de orice responsabilitate financiară, numărul investitorilor interesaţi ar putea fi limitat la companii din Rusia şi Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO