Business Internaţional

Cum să-ţi faci cariera praf: premierul britanic David Cameron, îngropat politic de prietenia cu miliardarul Rupert Murdoch

Cum să-ţi faci cariera praf: premierul britanic David Cameron, îngropat politic de prietenia cu miliardarul Rupert Murdoch

Autor: Iulian Anghel

07.07.2011, 14:34 1686

Reputaţia sa ar putea fi compromisă definitivîn urma dezvăluirilor potrivit cărora tabloidul de duminică News ofthe World deţinut de magnatul Rupert Murdoch ar fi pus la punct ovastă reţea de ascultare a telefoanelor. Că publicaţia practicaacest lucruri se ştia de mult, dar se credea că se limitează lavedete. Ultimele zile au adus însă noutăţi care au şocat MareaBritanie.

News of the World intercepta nu doartelefoanele vedetelor, ci a făcut-o şi în cazul rudelor atentatelorde la Londra din vara lui 2005 sau ale militarilor britanici morţiîn teatrele de operaţiuni, totul cu o presupusă implicare apoliţiei a cărei agenţi ar fi fost mituiţi.

Scandalul de la Londra este atât de mareîncât, urmă cu două zile, întors din Afganistan, Cameron avea săafle că lumea pe care o ştia s-a schimbat în doar 48 deore.

Ce are însă premierul de-a face cu acestscandal? Are şi încă multe.

The Telegraph îi reproşează nu una, ci maimulte greşeli pe care le consideră fatale. În primul rând, aîntreţinut relaţii amicale cu cei implicaţi în scandal. L-a angajatca director de comunicare pe fostul editor al News of the World,Andy Coulson. Apoi are o relaţie de amiciţie cu Rupert Murdoch şieste prieten cu Rebekah Brooks, directoare la News International,fost editor şef al News of the World în vremea în care s-au făcutinterceptările.

În districtul premierului "Oxfordshire"locuiesc londonezii "avizi de putere şi imorali", potrivit TheTelegraph. Rebekah Brooks şi soţul ei are casa la mai puţin de omilă de acea a premierului, care a menţinut relaţia cu aceastăfamilie şi după izbucnirea scandalului. Tot acolo locuieşte şifiica lui Rupert Murdoch, Elisabeth, căsătorită cu Matthew Freud,expert în relaţii publice, apropiat cercurilor lui Cameron.Premierul ar fi fost avertizat în legătură cu această afacere, darmai ales cu angajarea lui Andy Coulson (între timpconcediat) pe poziţia de consilier, lucru de care Cameron nu aţinut seama.

Premierul va trebui să dea explicaţii înlegătură cu Rebekah Brooks, dar şi cu ce a discutat cu RupertMurdoch în cadrul întâlnirilor private, potrivitTelegraph.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO