Business Internaţional

Cum reduc companiile din SUA costurile cu personalul

07.12.2007, 15:03 14

Un trend nou si ingrijorator isi face loc pe piata. Avand in vedere cresterea preturilor calatoriilor la clasa business, estimata la 6%-8% anul viitor, tot mai multe companii au inceput sa reduca costurile calatoriilor de afaceri prin cazarea mai multor angajati in aceeasi camera de hotel, scrie New York Times. Daca aveati impresia ca baracile din armata sau caminele studentesti sunt ultimele locuri in care esti fortat sa imparti spatiul de locuit, va inselati.
Pana de curand, in tarile dezvoltate impartirea camerei de hotel de catre cei plecati in interes de afaceri era o obisnuinta doar pentru seminarii si sesiuni de training, cel mai adesea in cazul cadrelor universitare sau a angajatilor guvernamentali care dispun de diurne fixe si reduse ca valoare. Un alt segment care apela la aceasta metoda de economisire a diurnei erau muncitorii sau angajatii care nu calatoresc de obicei pentru afaceri.
Cu toate acestea, moda pare sa se extinda cu repeziciune. Un studiu recent realizat de compania MarketTools pentru Orbitz for Business, divizia de travel management a companiei online Orbitz Worldwide, dezvaluie ca 24% din calatorii in interes de afaceri cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani au fost nevoiti sa imparta camera de hotel cu un coleg.
Jim Cohn, purtator de cuvant al Orbitz, a declarat ca scopul studiului a fost "sa afle daca firmele incearca sa reduca cheltuielile legate de calatoriile in interes de serviciu ale angajatilor si la ce metode apeleaza ei."
Jackie Schiller, product manager la Vibes Media, companie din Chicago care asigura prezenta textelor si mesajelor publicitare la concerte, evenimente sportive si festivaluri, afirma ca natura postului ei implica multe calatorii in toata lumea.
Deoarece calatoreste de obicei in cadrul unei echipe, Jackie Schiller afirma ca s-a obisnuit sa imparta camera de hotel cu o colega de munca, avand in vedere ca acest lucru se intampla intr-o treime din calatoriile ei in interes de serviciu.
"M-am obisnuit cu acest lucru. In plus, munca noastra presupune lucratul noaptea, ceea ce inseamna ca in camere doar dormim. In majoritatea timpului, nu stam prea mult timp in camera; suntem prezente la evenimentele respective", declara Schiller.
De obicei este cazata mereu cu aceeasi colega. Chiar si asa, directoarea spune ca locuitul cu o persoana in aceeasi camera presupune o oarecare acomodare sociala. "Am apartamentul meu, fac lucrurile cum vreau eu, astfel incat dupa o vreme, ajungi sa ai conflicte cu persoana respectiva", afirma Schiller.
Nu exista indoiala ca totalul costurilor pentru calatoriile in interes de afaceri sunt foarte mari si continua sa creasca. In New York, de exemplu, pretul mediu pentru o camera de hotel in trimestrul al treilea era de 318 dolari (215 euro) pe zi, in crestere cu 14% fata de trimestrul patru al anului trecut.
Costurile legate de cazare din alte orase americane, desi mai mici decat cele din New York, au crescut in ultimul timp destul de mult. De exemplu, in Memphis, cazarea pe o zi costa in medie 139 $ (94 de euro), conform studiului Expedia.
Garret Meyer, reprezentant de vanzari de produse medicale, din Raleigh, Carolina de Nord, calatoreste de doua, trei ori pe saptamana si declara ca ocazional a impartit aceeasi camera de hotel cu alti reprezentanti de vanzari. El specifica ca acest lucru s-a intamplat mai ales in orasele mari, cum ar fi Washington, unde preturile pentru cazare sunt ridicate.
"Bineinteles, impartirea camerei cu altcineva reduce costurile la jumatate", declara Meyer. "Nu ma deranjeaza in mod deosebit, deoarece inteleg motivele pentru care acest lucru se intampla. Ar fi mai convenabil sa nu impart camera mea cu nimeni, dar nu este o problema pentru mine. Nu am avut niciodata neplaceri din aceasta cauza", adauga Meyers.
Un alt raport legat de calatorii, de aceasta data axat pe calatoriile turistice, arata ca toleranta fata de impartirea camerei cu un necunoscut este limitata in functie de o serie de factori.
Conform raportului anual Hospitality@Home, realizat de site-ul Hotels.com, 87% din cei intervievati au declarat ca si-ar dori ca rudele care vin in vizita de sarbatori sa-si inchirieze o camera de hotel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO