Business Internaţional

Cum merge economia americană? Investitorii văd nori negri la orizont, americanii de rând sunt „încrezători

Cum merge economia americană? Investitorii văd nori...

Autor: CătăIina Apostoiu

14.01.2016, 00:02 656
În timp ce investitorii văd noi nori negri la orizont pentru economia SUA, cea mai mare din lume, americanii sunt încrezători în economia ţării lor, fapt indicat de numărul record de angajaţi care îşi părăsesc locul de muncă din proprie iniţiativă.

Cele mai performante acţiuni americane în acest moment sunt cele care de obicei au o evoluţie bună atunci când economia nu merge, şi anume cele ale producătorilor de bunuri de larg consum, de la săpun la alimente. Acesta este un nou semn rău, că investitorii se tem de o încetinire a creşterii, potrivit Bloomberg.

Acţiunile com­paniilor din sectorul bunurilor de larg con­sum care fac parte din indicele S&P 500 au depăşit ca performanţă indicele de re­ferinţă timp de şapte săptămâni consecutive, cea mai lungă pe­rioadă din noiembrie 2007, când economia americană s-a aflat în pragul unei recesiuni. Evaluările acţiunilor au crescut şi ele.

Acţiunile din sectorul bunurilor de larg consum şi cele ale companiilor de utilităţi sunt singurele din S&P 500 care au generat câştiguri în ultimele şase luni. În condiţiile în care indicele a pierdut 5,2% până acum în acest an, investitorii gravitează către industriile defensive ale căror câştiguri sunt mai puţin legate de creşterea economică.  Aceste grupuri de acţiuni au fost câştigă­toare în două din ultimele perioade de scădere a burselor americane de acţiuni.

În perioada octombrie 2007 - martie 2009, când indicele S&P 500 a pierdut 57% din valoare, industriile cu cele mai bune performanţe au fost cele ale bunurilor de larg consum, serviciilor medicale şi utilităţilor.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în perioada martie 2000 - septembrie 2001, când indicele a înregistrat o scădere de 37%.

„Acesta este un mediu în care fiecare punct bază con­tează. Nu este atât de sur­prinzător că unii investitori găsesc confort în poziţii defensive“, afirmă Stephen Wood, de la Russell Invest­ments din New York.

Americanii, pe de altă parte, nu par a fi la fel de pesimişti. Numărul celor care au demisionat voluntar în noiembrie a ajuns la 2,8 milioane, cel mai ridicat nivel din aprilie 2008, potrivit Wall Street Journal.

Cifra, anunţată de departamentul american al muncii, este privită de mulţi economişti drept un indicator de sănătate a economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO