Business Internaţional

Cum îngraşă medicamentele de slăbit economia Danemarcei şi o ţin captivă

Cum îngraşă medicamentele de slăbit economia...

Autor: Catalina Apostoiu

07.03.2024, 00:06 322

Gigantul farma Novo Nordisk şi medicamentele sale populare pentru slăbit au ajutat Danemarca să evite recesiunea anul trecut, iar succesul acestora este aşteptat să determine o accelerare a creşterii economiei daneze, estimează analiştii celei mai mari bănci a ţării, Danske Bank, potrivit Bloomberg.

Banca se aşteaptă acum ca eco­no­mia daneză să avanseze cu 2,1% în acest an, faţă de o estimare anteri­oa­ră de 1% şi peste aşteptările tuturor analiştilor chestionaţi de Bloomberg. Creşterea de 1,8% înregistrată de ţara nordică în 2023 nu ar fi existat fără contribuţia industriei farma, în condiţiile în care Novo Nordisk, care a devenit cea mai valoroasă compa­nie a Europei, îşi creşte producţia pen­tru a face faţă cererii pentru me­di­camentele sale Wegovy şi Ozempic.

Unii economişti se tem că Dane­marca ar putea deveni prea depen­dentă de Novo Nordisk, făcând com­pa­raţii cu soarta economiei finlan­deze când Nokia şi-a pierdut domi­naţia din industria telefoanelor.

Dependenţa unor economii de di­mensiuni medii de o singură ma­terie primă este o poveste familiară. Noua situaţie, care ar putea deveni din ce în ce mai des întâlnită, este cea a unei economii dependente de o sin­gură companie, şi nu o resursă natu­rală. Acest lucru va duce la unele di­na­mici economice şi politice funda­mental noi, în opinia lui Tyler Cowen, editorialist Bloomberg.

Dependenţa naţională de o sin­gură materie poate avea bineînţeles efecte negative serioase. Însă depen­denţa de o companie bazată pe servi­cii este diferită. O astfel de firmă deţine în mod fundamental controlul asupra propriei soarte. Priceperea ma­nagementului companiei este de o importanţă vitală, consideră Cowen.

Producţia de materii prime este de obicei mai uşor de naţionalizat. În­cercările guvernamentale de con­ducere a unei companii biomedicale, sau a unei companii AI majore, nu ar avea probabil succes. În acest fel, managementul sectorului privat capătă o importanţă din ce în ce mai mare pentru creşterea economică a acestor ţări mici, până la mijlocii.

Iar deşi este mai bine pentru o ţară să aibă o companie mare, de suc­ces decât să nu aibă niciuna, o astfel de companie plasează economia lo­cală într-o poziţie oarecum precară, scrie editorialistul Bloomberg.

Şi din punct de vedere politic, com­pania respectivă va avea o pu­tere destul de mare asupra deciziilor locale. Este demn de remarcat că Novo Nordisk deţine un fond filan­tro­pic foarte mare, de peste 100 mili­ar­de de dolari după unele estimări.

Simpla opţiune de a cheltui o parte din banii respectivi în Danemarca conferă companiei şi mai multă influenţă asupra politicului şi opiniei publice.

Înseamnă oare ascensiunea unei firme dominante în mod automat un declin al puterii statului naţiune? Este prea devreme pentru a răspunde la această întrebare, notează Tyler Cowen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO