Business Internaţional

Cum au decazut regii de pe Wall Street dupa ce criza financiara le-a taiat accesul la imprumuturi

29.05.2008, 13:26 11

Zilele de glorie ale fondurilor de investitii par sa fi apus odata cu declansarea turbulentelor de pe piata de creditare, care au pus o presiune imensa asupra evolutiei intregii economii americane, scrie Los Angeles Times.
Luna aceasta fondul newyorkez de investitii Blackstone Group a raportat pierderi de 251 mil. dolari (159 mil. euro) in primul trimestru. Actiunile companiei sunt, de asemenea, tranzactionate la jumatate fata de pretul inregistrat in iunie anul trecut, in momentul ofertei publice initiale. Iar tranzactiile incheiate de Blackstone si de celelalte firme similare s-au restrans semnificativ.
Termenii contractelor de finantare a unor achizitii pe credit (buyout) incheiate inainte de izbucnirea crizei subprime au fost ulterior renegociati, iar in unele cazuri contractele au fost chiar anulate. In acelasi timp, contractele de finantare noi sunt foarte greu incheiat in conditiile in care costurile implicate au crescut semnificativ in ultima perioada.
Si asta in situatia in care principala sursa de energie a fondurilor private de investitii este reprezentata de banii luati cu imprumut. Prin urmare, tranzactiile de proportii care au generat profituri uriase in ultimii ani ramanand doar o amintire placuta.
"Se pare ca fondurile private de investitii au ajuns pe panta descendenta a unui bubble", a declarat David Fann, directorul executiv al firmei de consultanta PCG Asset management.
"Sfarsitul lui 2006 si inceputul lui 2007 reprezinta o perioada caracterizata printr-o explozie de proportii pe segmentul de private-equity. Cu siguranta nu vom mai asista la un asemena fenomen", a adaugat Fann.
Operatiunile fondurilor private de investitii nu s-au redus insa nici pe departe la zero. Ele continua in conditiile in care marii investitori sunt inca dispusi sa furnizeze miliarde de dolari fondurilor de investitii derulate de Blackstone si de celelalte firme de profil.
Mai mult, incetinirea ritmului de crestere economica a creat oportunitatea de a achizitiona companii la preturi convenabile. In acelasi timp, piata de creditare a dat semne de revenire in ultimele saptamani, ceea ce a reanimat sperantele potrivit carora criza financiara se va incheia destul de repede. Cu toate acestea, firmele vor fi nevoite sa se confrunte cu un mediu economic schimbat radical, in care va trebui sa munceasca mai mult si sa contribuie cu mai mult capital propriu la tranzactiile incheiate - cee ce le-ar putea diminua nivelul de profitabilitate. Acesta este un soc puternic pentru executivii firmelor de private-equity care s-au obisnuit sa inregistreze castiguri rapide cu un minim de efort.
De obicei, operatiunile fondurilor private de investitii constau in achizitionarea unor companii listate la bursa pe care acestea le considera subevaluate, intentionand sa le vanda ulterior la un pret semnificativ mai mare. Uneori noii proprietari ai companiilor adopta o serie de masuri strategice, precum reducerea cheltuielilor sau vanzarea de active in incercarea de a accelera procesul de dezvoltare a companiei.
Ultimul deceniu a fost unul prosper pentru firmele de private-equity. Bubble-ul tehnologic din 2000 a determinat fondurile de pensii sa investeasca bani in acest segment, in timp ce ratele dobanzii erau scazute, iar bancile se aratau disponibile sa finanteze achizitii de proportii.
O asemenea situatie a condus insa la excese, spun analistii. Sumele disponibile pentru finantarea operatiunilor fondurilor private de investitii au condus la cresterea preturilor companiilor, majorand in acelasi timp si ricul la care se expuneau investitorii.
Mai mult, imediat dupa incheierea unei tranzactii, noii proprietari isi adjudecau dividende "generoase", recuperandu-si mare parte din investitie chiar si in conditiile in care compania se afla sub o gramada de datorii.
Dinamica pietei de private-equity s-a incheiat insa anul trecut, dupa ce criza pietei de creditare a lovit aproape toate segmentele economice, facand imposibie achizitiile de proportii. Temandu-se de pierderi, bancile s-au indepartat de operatiunile de finantare a achizitiilor mari.
In primele patru luni din 2008 s-au inregistrat 215 achizitii pe credit, totalizand 21,1 miliarde de dolari, cu mult sub cele 255 de achizitii cu o valoare totala de 150 de miliarde de dolari inregistrate in perioada similara a anului trecut, potrivit firmei de cercetare Dealogic.
Firmele de private-equity au avut, de asemenea, probleme legate de nivelul de lichiditate, fiind nevoite sa vanda o parte din companiile achizitionate. Anul acesta au existat 70 de astfel de vanzari, care au totalizat 11,4 miliarde de dolari, fata de 97 de vanzari si 54,1 miliarde de dolari in perioada similara din 2007.
Mai mult, analistii spun ca fondurile lansate de firmele de private-equity in ultimii doi ani vor genera profituri scazute in conditiile in care au platit un pret mult prea mare pentru companiile achizitionate, iar daca declinul economic va continua o parte a acestor companii se vor confrunta cu probleme grave.
"Nu este inca limpede daca aceasta generatie a achizitiilor de proportii se va incheia cu profituri record", a declarat Gary Talarico, de la Sun Capital Partners din New York. Totusi, imbunatatirea relativa a conditiilor de pe piata de creditare care a avut loc in ultimele saptamani a generat sperante potrivit carora industria de private-equity va prinde din nou aripi.
Insa nimeni nu se asteapta ca tranzactiile-mamut efectuate in ultimii ani sa se intoarca prea curand.
"Nu cred ca o sa asistam la o reintoarcere rapida a profiturilor record inregistrate in 2006", a declarat Alan Jones, copresedintele diviziei de private-equity din cadrul Morgan Stanley. "Revenirea va fi graduala. Iar acum ne aflam inca in faza de asteptare", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO