Business Internaţional

Cum arată un atac al hackerilor asupra televizoarelor smart din Europa?

Cum arată un atac al hackerilor asupra televizoarelor...

Autor: Luciana Georgescu

15.06.2014, 17:35 1488

Milioane de televizoare smart ar putea fi supuse unor atacuri ale hackerilor, prin folosirea unei antene ieftine capabile să trimită coduri în semnalele emise de dispozitivele conectate la Internet, scrie BBC News.

Odată controlate de hackeri, televizoare ar putea fi folosite pentru trimiterea de mesaje, pentru găsirea altor dispozitive vulnerabile sau pentru lansarea altor atacuri pe Internet.

Detectarea şi prevenirea unor astfel de acţiuni ar putea fi dificile, au declarat cercetătorii.

Atacatorii folosesc standardul HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV), foarte renumit în televizoare vândute în Europa. Sistemul a fost conceput pentru a ajuta posturile să exploateze resursele puse la dispoziţie de Internet, prin adăugarea de informaţii suplimentare cu privire la programele TV sau pentru a ajuta agenţiile de publicitate să ajungă la publicul ţintă.

Yossef Oren şi Angelos Keromytis, de la Univsitatea din Columbia, au găsit o modalitate de a lansa atacuri asupra sistemului HbbTV, prin folosirea unei antene ieftine.

“Nu este nevoie de o adresă de Internet, nu este nevoie de un server”, a declarat Oren pentru Forbes. “Este nevoie doar de un acoperiş şi o antenă. În plus, nu există nicio metodă prin care atacatorii să fie identificaţi”.

Cercetătorii au identificat că dacă proprietarii unor televizoare smart s-ar loga pe Facebook, prin intermediul unei aplicaţii pe TV, atacul ar putea fi folosit pentru postarea de mesaje pe reţeaua de socializare, în numele utilizatorului.

În mod similar, fisurile din sistem ar putea fi folosite pentru a posta informaţii pe siteuri sau pentru a vota pe anumite platforme. În plus, atacatorii ar putea scana dispozitive în interiorul unei locuinţe pentru a găsi alte puncte vulnerabile sau pentru postarea unor mesaje pe ecran, pentru a cere informaţii cu privire la cardul de credit sau alte date importante.

În zonele unde multe persoane deţin televizoare smart, o antenă în valoare de 250 de dolari ar putea fi folosită pentru a accesa televizoarele a mii de persoane, a spus Oren. El a mai precizat că o antenă mai mare ar putea extinde numărul potenţialelor victime
Milioane de televizoare smart din Europa folosesc sistemul HbbTV, iar peste 60 de posturi TV din regiune au început să folosească această tehnologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO