Business Internaţional

Cum a crescut euro faţă de dolar după ce "Super Mario" a inventat un nou cuvânt, "tehnostructura"

Cum a crescut euro faţă de dolar după ce "Super Mario" a inventat un nou cuvânt, "tehnostructura"

Autor: Marius Oncu

12.01.2012, 18:32 3546

Euro s-a apreciat faţă de dolar după discursul preşedintelui BCE, Mario Draghi, iar moneda europeană pare să fie susţinută de "bucuria necontrolată" că Draghi a inventat un nou cuvânt, "tehnostructura", pentru a descrie susţinerea băncii pentru statele din zona euro, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Finalul conferinţei de presă oragnizată de Banca Centrală Europeană (BCE) după decizia de a menţine dobânda de politică monetară la 1% a găsit euro în apreciere cu 0,5% faţă de dolar, uşor peste 1,28 dolari pe euro.

"Motivul ar putea fi bucuria necontrolată după ce şeful BCE a inventat un cuvânt complet nou: «tehnostructura». Se pare că toată tehnostructura BCE este disponibilă pentru Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară - fondul de urgenţă al zonei euro. Revenim imediat ce aflăm ce înseamnă tehnostructura", scrie cotidianul american.

Pe ansamblu, Super Mario, cum este poreclit Mario Draghi, a avut un discurs echilibrat. Euro are probleme, a recunoscut preşedintele BCE, şi, în timp ce situaţia se stabilizează, incertitudinile sunt uriaşe, scriu jurnaliştii WSJ. Draghi a urmat linia obişnuită, refuzând să se angajeze în privinţa următorilor paşi de politică monetară, şi a menţinut presiunea asupra statelor membre să-şi ia medicamentul măsurilor de austeritate şi de stimulare a creşterii economice.

"Prea puţin pentru a justifica o apreciere a euro, dar asta este", notează publicaţia.

Până acum, consensul este că euro se apreciază după ce mai mulţi traderi au renunţat la o încercare de a deprecia moneda europeană, iar lichidarea poziţiilor acestora a susţinut euro, scriu jurnaliştii WSJ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO