Business Internaţional

Cu ochii pe Rusia, Biden promite să lupte împotriva scurgerilor de metan în timp ce americanii vor să-şi continue exporturile de gaze

Cu ochii pe Rusia, Biden promite să lupte împotriva...

Autor: Catalina Apostoiu

03.11.2021, 00:00 209

Administraţia preşedintelui SUA Joe Biden propune regle­mentări mai stricte pentru reducerea scurgerilor de metan legate de operaţiunile industriei de petrol şi gaze, o cauză principală a schimbărilor climatice, aproape 90 de ţări alăturându-se iniţiativei ame­ricanilor de diminuare cu 30% a acestor emisii până în 2030 de la nivelurile din 2020, scrie Reuters.

Angajamentul Global Methane Pledge, anunţat prima dată în septem­brie, include acum jumătate din cei mai mari 30 de emiţători de metan repre­zentând două treimi din eco­nomia mondială. China, Rusia şi India, printrei cei mai mari cinci emi­ţă­tori, nu au aderat la această iniţiativă.

Reducerea cu 30% a emisiilor de metal ar urma să fie realizată de ţările care au aderat şi să acopere toate sectoarele. Infrastructura deficitară de petrol şi gaze se numără printre cele mai mari surse de emisii de metan.

Emisiile de metan generate de gazoductele ruseşti au crescut puternic în timpul pandemiei, potrivit climatechangenews.com. Scăderea preţului gazelor şi lipsa lucrărilor de mentenanţă au contribuit probabil la creşterea cu 40% a cazului de scurgeri de metan de la gazoductele ruseşti anul trecut, susţin analiştii.

Recent, sateliţii au detectat o scurgere masivă de metan de la un gazoduct deţinut de gigantul rus Gazprom, potrivit Bloomberg. Aproximativ 164 de tone de metan s-au scurs în atmosferă într-o singură oră de reparaţii la un gazoduct deţinut de Gazprom.

Şi TurkStream, un alt gazoduct major, a întâmpinat probleme recent. Operatorul sistemului de transport de gaze al Bulgariei, Bulgartransgaz, a anunţat că livrările de gaze către România, Serbia şi Ungaria au fost suspendate din cauza unei defecţiuni a TurkStream.

Preşedintele rus Vladimir Putin a atras de asemenea atenţia asupra vulnerabilităţii sistemului de gazoducte ucrainean. Putin a avertizat că sistemul de transport de gaze al Ucrainei nu a fost reparat „de decenii“ şi că „ceva s-ar putea defecta“ acolo în orice moment, scrie Euractiv.

Revenind la angajamentul lui Biden, acesta vine chiar în condiţiile în care SUA se numără printre ţările care intenţionează să exporte în continuare petrol, gaze naturale şi cărbune în deceniile următoare.

Un nou raport al Global Witness arată că SUA sunt pe cale să devină cel mai mare exportator de GNL în doar doi ani. Astfel, America va lua faţa Australiei şi Qatar-ului la exporturile de GNL până în 2023, cu o creştere de 121% până în 2030, potrivit companiei de consultanţă în energie Rystad Energy.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO