Business Internaţional

Cu exporturi petroliere record, SUA intră în China şi India şi atacă teritoriul OPEC

Preşedintele american Donald Trump semnând un decret privind industria petrolieră

Preşedintele american Donald Trump semnând un decret privind industria petrolieră

Autor: Catalina Apostoiu

31.10.2017, 00:05 1032
SUA exportă cantităţi record de petrol pe un număr în creştere de pieţe. Ţiţeiul american este dorit în China, a doua economie ca mărime din lume, şi în India, cea mai mare democraţie din lume. Revenirea în forţă a Americii pe pieţe zdruncină controlul pe care statele OPEC îl au asupra preţurilor petrolului.

Cererea de ţiţei american este în creştere pentru al doilea an după ce Congresul a ridicat interdicţia de 40 de ani privind exporturile de petrol. Nevoia de importuri a ţării se află însă de asemenea în creştere, potrivit Washington Examiner.

Exporturile petroliere americane au crescut cu 300.000 de barili pe zi până la o medie totală de 900.000 de barili pe zi în prima jumătate a acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit altor date, exporturile americane au atins un nivel record de aproximativ două milioane de barili pe zi la sfârşitul lunii septembrie. De atunci, acestea au scăzut la aproximativ 1,8-1,9 milioane de barili.

Petrolul american îşi găseşte drumul către noi destinaţii. Atât volumul de ţiţei exportat, cât şi numărul de destinaţii pentru exporturile americane au crescut, potrivit EIA.

SUA au exportat ţiţei către 27 de ţări în primul semestru al anului faţă de 19 cu un an în urmă. Totuşi, nivelul importurilor se menţine ridicat. Datele EIA arată că importurile de petrol au crescut în ultimii doi ani după un declin constant în ultimul deceniu.

Posibilitatea de a deveni un exportator net de ţiţei nu reprezintă obiectivul exclusiv al ridicării interdicţiei privind exporturile de petrol. Exporturile au un efect geopolitic care începe să devină vizibil prin intrarea SUA pe terenul OPEC.

„Am preluat practic controlul asupra preţurilor din mâinile OPEC şi l-am plasat în mâinile pieţei. Nu este vorba doar despre producţie, ci şi despre pieţe şi partea de finanţare“, spune Joe Barton, unul dintre cei care au propus ridicarea interdicţiei privind exporturile în decembrie 2015.

Barton arată că există mai mulţi factori care conferă SUA un avantaj în faţa producătorilor OPEC, în special pe piaţa asiatică, cum ar fi calitatea petrolului de şist american, „sanctitatea contractelor“ şi simplitatea şi eficienţa sectorului petrolier american comparativ cu cel al OPEC.

Administraţia Trump pune accent pe capacitatea SUA de a se folosi de exporturile de energie pentru a crea un lanţ de aprovizionare mai sigur către Europa, America de Sud, Asia şi mai recent Africa.

Asia va reprezenta terenul unde se va da bătălia pentru cotă de piaţă anul viitor. Se va produce o reorientare semnificativă a exporturilor americane către acoperirea cererii din Asia, potrivit Reuters.

China devine cea mai mare sursă de cerere din Asia pentru petrol american.

Recent, Continental Resources, unul dintre cei mai mari 15 producători independenţi americani de petrol, a anunţat prima sa vânzare de petrol din bazinul Bakken pentru livrare peste hotare. Compania a vândut un milion de barili de petrol Bakken pentru livrare în noiembrie către Atlantic Trading and Marketing, care intenţionează să exporte petrolul în China.

India ar putea deveni de asemenea o piaţă cheie pentru exporturile de ţiţei american în lunile următoare. Rafinăriile indiene încep să-şi crească achiziţiile de ţiţei american în condiţiile în care India încearcă să obţină mai mult petrol din afara Orientului Mijlociu.

Unul dintre cei mai importantţi factori din spatele creşterii cererii de petrol american a fost reprezentat de decizia OPEC de reducere a producţiei, exporturile americane devenind mai atractive în Asia.

Însă acesta este doar vârful icebergului, având în vedere că exporturile de petrol american ar putea atinge aproape 3 milioane de barili pe zi, potrivit unor analize. O treime din acest nivel ar putea fi absorbit de către Asia, potrivit lui Ed Rawle, economist-şef la Wood Mackenzie, citat de CNBC.

Potrivit altor estimări citate de Reuters, exporturile ar putea atinge 4 milioane de barili pe zi.

Creşterea exporturilor de ţiţei american către est va depinde de cât de rapidă va fi extinderea capacităţii unor terminale cheie de export americane. Exporturile în creştere ar putea putea testa în scurt timp limitele unor elemente de infrastructură din SUA, cum ar fi conductele, spaţiul de depozitare şi traficul petrolierelor, potrivit Reuters.

Analiştii cred că operatorii vor începe să aibă probleme în momentul în care exporturile vor creşte la 3,5 milioane-4 milioane de barili pe zi. Analiştii RBC Capital plasează limita mai jos, la 3,2 milioane bpd.

„Transformarea SUA într-un exportator semnificativ către Europa sau Asia va fi un proces care se va derula treptat şi care va depinde de dezvoltarea capacităţilor de export şi de diferenţe de preţuri dintre petrolul Brent şi WTI favorabile“, arată Harry Tchilinguirian, de la BNP Paribas, citat de CNBC. „Deocamdată, aceste exporturi au un caracter opportunist“.

Anul viitor, nivelul cererii ar putea fi influenţat şi de China, care are în plan noi reglementări privind mediul.

Exporturile record de ţiţei american pun în prezent presiune pe petrolul din Marea Nordului. Potrivit datelor Bloomberg, exporturile americane record sunt acum egale cu volumul de ţiţei exportat din Marea Nordului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO