Business Internaţional

Cu economia îngenunchiată de Covid şi cu un pariu neinspirat pe Rusia, China porneşte într-o ofensivă de farmec în lumea civilizată

Cu economia îngenunchiată de Covid şi cu un pariu...

Autor: Catalina Apostoiu

19.01.2023, 00:05 884

Economia Chinei a avansat cu doar 3% în 2022, cu mult sub ţinta guvernului ţării, marcând una dintre cele mai slabe performanţe din a­proa­pe o jumătate de secol. Creşte­rea a fost afectată masiv de luni de lockdownuri Covid şi de un declin istoric al pieţei imobiliare, potrivit CNN. Trei ani de restricţii au pro­vocat haos la nivel economic, pro­teste pu­blice şi au generat presiune extraor­di­nară asupra finanţelor gu­vernelor locale.

Kang Yi, director la NBS, arată că tripla presiune a scăderii cererii, şo­curilor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi aşteptărilor în declin continuă să se manifeste, iar severi­tatea şi nesiguranţa mediului sunt în creştere.

În acelaşi timp, „prietenia fără limite“ dintre liderii chinez şi rus în­cepe să fie puternic erodată de răz­boiul din Ucraina.

În tot acest context, oficiali chi­nezi de top încearcă să câştige susţi­nerea Europei şi SUA.

Wang Yi, diplomat de top din China, va vizita Germania şi Belgia în această lună în încercarea de re­setare a relaţiilor cu o Europă scep­tică, scrie Politico. Turul reprezintă o oportunitate de a detensiona relaţiile dintre China şi Europa pe fondul sus­ţi­nerii Beijingului pentru Moscova.

Yi va fi cel mai înalt oficial care va vizita Europa de la Congresul Partidului Comunist din octombrie.

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele Consiliului European Charles Michel au mers în Beijing în noiembrie şi decembrie. Xi s-a întâl­nit de asemenea cu liderii Italiei, Olan­dei şi Spaniei în timpul summi­tului G20 din noiembrie. Preşedin­tele francez Emmanuel Macron a anunţat că va vizita la rândul său China în prima parte a acestui an.

„China încearcă să se apropie de Europa în ultima vreme“, a declarat un diplomat.

Există de asemenea semne de intensificare a contactelor dintre Bei­jing şi Washington, secretarul ameri­can de stat Antony Blinken urmând să viziteze Beijingul la începutul a­ces­tui an pentru „extinderea coope­rării“.

În acelaşi timp, secretarul Trezo­reriei americane Janet Yellen şi vice­premierul chinez Liu He s-au întâlnit în această săptămână în Zürich pen­tru ceea ce aceştia au spus că vor fi discuţii „oneste“, ambii an­ga­jându-se să găsească modalităţi de coope­rare pentru soluţionarea pro­vocărilor glo­bale, scrie Reuters.

Pe de altă parte, potrivit Politico, diplomaţii chinezi încearcă să minimizeze importanţa legăturilor Beijing-ului cu Moscova. Noul ambasador al Chinei în UE Fu Cong a declarat recent că unor etichete ca „fără limite“ nu ar trebui să li se dea prea mare importanţă, adăugând că Beijing-ul ar putea descrie relaţiile cu EU în aceiaşi termeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO