Business Internaţional

Cu ce îi va determina pe britanici să-şi depăşească statutul de investitor mediocru în România?

Cu ce îi va determina pe britanici să-şi depăşească statutul de investitor mediocru în România?

Autor: Iulian Anghel

06.06.2011, 16:18 584

Preşedintele Traian Băsescu ajuns în această după-amiază lareşedinţa premierului britanic David Cameron din Downing Street 10unde cei doi au purtat convorbiri tete-a-tete.

La ora 18:15 (ora Londrei) preşedintele român va susţine oconferinţă la London School of Economics, conferinţă moderată deprofesorul Vladimir Tismăneanu, potrivit site-ului instituţiei.

Traian Băsescu a început astăzi o vizită în Marea Britanii adoua pe care o face în această ţară în calitate de şef al statului,după cea din ianuarie 2005 - în cea de-a doua lună a primului săumandat prezidenţial.

Chiar dacă Marea Britanie se află între primii 10 parteneri deafaceri ai României, schimburile comerciale bilaterale sunt cu multsub cele înregistrare cu altă ţări.

Schimburile comerciale cu UE reprezintă 72% din întregul comerţal României. Însă din totalul acestora, doar 5% sunt cu MareaBritanie.

România a exportat anul trecut în Marea Britanie produse de 1,3mld. euro şi a importat de 1 mld. euro, având, aşadar, pe aceastărelaţie, o balanţă comercială excedentară.

Nici la capitolul investiţii lucrurile nu stau mai bine. MareaBritanie ocupă locul 10 în clasamentul investiţiilor străine înRomânia. - în jur de 900 mil. euro, adică aproximativ 3% dintotalul investiţiilor străine.

La 31 octombrie 2010 erau inregistrate în România 4.276societăţi cu capital britanic. Între cele mai importante companiibritanice care activează în România se numără LNM Holdings(siderurgie), Vodafone (telecomunicaţii), Unilever (bunuri de largconsum), British American Tobacco, GlaxoSmithKline (farma),Wellstream plc. (petrol si gaze), Aviva (asigurări).

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris asusţinut săptămâna trecută că un punct cheie al agendei discuţiilordintre preşedintele român şi premierul britanic David Cameron va ficreşterea economică.

Ambasadorul a admis însă într-un interviu pentru ZF, la fineleanului trecut, că interesul investitorilor britanici pentru Românianu este foarte mare, aceştia orientându-se în mod tradiţional spreţări foste componente ale Imperiului Britanic.

Bucureştiul nu a fost vizitat în timpul mandatului lui TraianBăsescu de niciun premier britanic, în vreme ce România, în aceeaşiperioadă, a fost vizitată de doi preşedinţi francezi (JacquesChirac şi Nicolas Sarkozy) şi de cancelarul şi de preşedinteleGermaniei.

Ultimul premier britanic care a vizitat România a fost TonyBlair. În 1999 el a ţinut un discurs în faţa Parlamentului de laBucureşti în care a dat, practic, semnalul decisiv pentruintegrarea României în UE, la aceea vreme doar o ţarăaspirantă.

Programul preşedintelui la Londra mai cuprinde o întrevedere cuspeakerul Camerei Comunelor, John Bercow, participarea la o masărotundă cu oamenii de afaceri din City-ul londonez şi o întâlnirecu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO