Business Internaţional

Criza subprime ii loveste puternic pe proprietarii de case din nordul Angliei

02.07.2008, 16:04 25

Paul Quinn sta in mijlocul obiectelor de mobilier stranse intr-un magazin second-hand din Wallsend, un orasel din nord-estul Angliei unde aproximativ jumatate din creditele ipotecare fac parte din categoria subprime, scrie Bloomberg.
Quinn se ocupa de magazin pentru Alan Booth Clearances, o firma locala care vinde si articole pe care proprietarii nu le mai vor.
Wallsend, care-si are originile cu 1.900 de ani in urma intr-o garnizoana romana aflata la capatul estic al Zidului lui Adrian, evidentiaza efectele crizei subprime ce a cuprins si nordul Angliei. Preturile de vanzare ale locuintelor sunt in scadere, iar datoriile cresc. Pe masura ce-si vad averile imputinandu-se, oamenii cheltuiesc din ce in ce mai putin.
In nord isi avea sediul Northern Rock, compania ipotecara salvata anul trecut de catre guvern de la faliment, si Bradford & Bingley, cel mai mare creditor al proprietarilor de pamant din Marea Britanie, care a redus in aceasta luna pretul unei vanzari de actiuni.
O locuinta obisnuita se vindea in nord-est cu
127.581 de lire sterline (254.319 de dolari) in mai, cel mai scazut pret din randul a zece regiuni din Anglia. In plus, preturile au scazut cu 2,4% fata de luna anterioara, o scadere mai pronuntata decat in orice alta parte.
In cele cinci zone metropolitane din si din jurul Newcastle, aflat in apropiere de Wallsend, preturile au scazut cu 3,3% in mai.
In nord, "cand oamenii au probleme, au la dispozitie mai putin capital pe care sa se bazeze decat in sud", spune Peter Dixon, economist in cadrul Commerzbank din Londra.
Din cele 50 de zone cu cel mai ridicat procentaj de persoane ale caror credite ipotecare sunt subprime, 33 sunt din nordul Angliei si nici una din sud, conform Experian Group.
Muncitorii din jurul Wallsend castiga in medie cu 12% mai putin decat media britanica de 448,60 de lire sterline pe saptamana.
In fata Citizens Advice Bureau, societatea de caritate care ofera consiliere in relatie cu creditorii, se afla Laurel Street de-a lungul careia sunt zece anunturi de vanzare, trei de inchiriere si nici unul care indica faptul ca o proprietate a fost vanduta.
Preturile a trei locuinte de a caror vanzare se ocupa Next2Buy, agentia imobiliara locala, au fost reduse in mod repetat. O locuinta cu trei dormitoare a intrat la vanzare in noiembrie 2006, la un pret de 125.000 de lire sterline. Dupa cinci reduceri, pretul acesteia este acum de 104.950 de lire sterline.
Pretul de vanzare al unei locuinte din nord a scazut cu 0,9% in perioada 11 mai - 14 iunie fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform Rightmove. Pretul a urcat cu 2,8% in sud-est.
"Oamenii adesea nu vorbesc de acest aspect. Toti se lupta cu datoriile. Cei mai afectati sunt cei saraci", spune Mark Almond, care conduce biroul de consultanta al orasului.
Garry Marshall, manager al Wallsend Boys Club, spune ca efectele crizei sunt extrem de vizibile.
Clubul a produs 67 de jucatori profesionisti de fotbal din anii '50. "Inainte, copiii primeau echipament nou la cateva saptamani. In ultimele patru - opt luni, lucrurile s-au schimbat", spune Marshall.
Quinn spune ca putine sunt zonele mai grav afectate decat Wallsend.
"Au venit sa cumpere mobila second hand oameni care spuneau ca nu ar cumpara niciodata astfel de mobila", spune Quinn.
Problemele cu care se confrunta piata ipotecara ii face pe britanici sa fie mai pesimisti. Increderea consumatorilor britanici a atins in luna iunie cel mai scazut nivel de la izbucnirea protestelor din Londra imediat dupa caderea lui Margaret Thatcher, in anul 1990, in conditiile in care preturile locuintelor au scazut in toata Anglia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO