Business Internaţional

Criza sectorului imobiliar din China capătă proporţii iscând temeri de contagiune la nivel global. Coloşii financiari BlackRock, Allianz, Deutsche Bank, JPMorgan sunt vulnerabili

Criza sectorului imobiliar din China capătă proporţii...
Foto: Profimedia

Autor: Catalina Apostoiu

21.08.2023, 00:05 1617

Criza sectorului chinez al proprietăţii reintră într-o fază mai acută, iar o altă potenţială victimă a problemelor de acolo ar putea fi enormul şi opacul sector bancar gri al ţării. Cu doar câtva timp în urmă, Zhongzhi Enterprise Group atrăgea puţină atenţie în China şi era aproa­pe necunoscut în alte părţi. Acum, însă, brusc gigantul discret din secto­rul bancar gri a devenit ultimul simbol al fragilităţii financiare într-o economie de 18.000 miliarde de do­lari în care încrederea în rândul in­ves­titorilor, companiilor şi consuma­to­ri­lor se evaporă rapid, scrie Bloomberg.

Managerul privat care are sub administrare peste 1.000 miliarde de yuani (137 miliarde dolari) şi filialele sale sunt sub strictă supraveghere după ce au suspendat plăţile către mii de clienţi. Subliniind importanţa acestuia, autorităţile au creat o forţă specială în încercarea de a evita contagiunea.

În spatele scenei, firma a angajat KPMG pentru a realiza un proces de restructurare, potenţialele vânzări de active riscând să apese asupra pieţe­lor. Problemele Zhongzhi au declan­şat şi proteste. „Problema se va agrava, noi fon­duri urmând să intre în incapacitate de a face plăţi“, arată Kathy Lien, de la BK Asset Management.

În ultimii ani, în timp ce trust-uri­le rivale şi-au redus riscurile, Zhong­zhi a continuat să crediteze dezvol­tatori cu probleme şi a cumpărat active de la companii printre care China Evergrande. Aceasta din urmă a căutat recent protecţie împotriva falimentului în New York.

Dificultăţile Zhongzhi apar într-o perioadă extrem de delicată pen­tru investitori, mulţi dintre aceş­tia fiind deja îngrijoraţi în legătură cu situaţia celei de-a doua mari econo­mii a lumii şi pieţei proprietăţii de acolo.

Unul dintre cei mai mari dez­voltatori ai ţării, Country Garden Hol­dings, este în prezent în pragul defaultului. Cândva considerat un dez­voltator mai solid financiar, pro­blemele Country ar putea avea un efect major asupra cumpărătorilor de locuinţe şi firmelor financiare.

Investitori globali ca BlackRock şi Allianz ar putea avea de suferit având în vedere expunerea recentă a acestora la obligaţiunile în dolari ale Country.

Fidelity International şi HSBC Holdings deţin de asemenea astfel de obligaţiuni. Alte bănci cu expunere la titlurile în dolari ale Country Garden sunt UBS şi JPMorgan Chase. Deutsche Bank şi Banque Lombard Odier deţin de asemenea poziţii.

Există temeri de asemenea că încetinirea economiei chineze în general va avea efecte mult mai ample. De exemplu, companiile din UE au depins de China ca a treia piaţă de export ca mărimă în 2022, cu bunuri şi servicii de 230 miliarde de euro fiind vândute în această ţară.

O analiză CNBC a datelor legate de vânzări a găsit că firmele din sectoarele minier şi auto, al bunurilor de lux, semiconductorilor şi sectorul manufacturier high-tech au cea mai mare expunere la China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO