Business Internaţional

Criza petrolului continua, iar Fed nu poate reduce dobanda

24.06.2008, 20:23 11

In cadrul unei reuniuni care a fost organizata la sfarsitul acestei saptamani la Jeddah, langa Marea Rosie, la care au luat parte reprezentantii celor mai mari state exportatoare si consumatoare de petrol din lume, Arabia Saudita si-a exprimat dorinta de a-si majora productia de petrol pentru a stabiliza cresterea alarmanta a pretului acestuia pe piata internationala, scrie Bloomberg.
Majorarea promisa nu este considerata insa suficienta, astfel ca statele din Occident se vad nevoite sa adopte in continuare o atitudine prudenta.
Efectele negative provocate de cresterea pretului petrolului sunt inca resimtite puternic la nivel mondial. Tendinta de crestere din ultimele saptamani se mentine in cazul pretului la titei. Acesta a crescut cu 1%, atingand luni nivelul de 136,5 de dolari pe baril.
Cresterea de pret este influentata nu doar de cererea foarte mare de pe piata si de temerile privind oferta, ci si de tensiunile reaparute intre Israel si Iran. Desi initial inregistrase o scadere de pret cu aproape un dolar, petrolul pentru piata americana care va fi livrat in luna august a revenit la un nivel de 136,6 de dolari, inregistrand o crestere cu 1,24 de dolari. Si la bursa de la Londra pretul titeiului Brent a crescut cu 1,29 de dolari, ajungand la 136,15 de dolari pe baril. Piata mondiala a petrolului s-a stabilizat pentru moment, dupa ce in urma cu o saptamana se atinsese nivelul record de 140 de dolari pe baril, aproape dublu fata de anul trecut.
In cadrul intalnirii organizate la Jeddah, Arabia Saudita si-a luat angajamentul de a mari pentru a doua oara productia de petrol in iulie, la un nivel de 9,7 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat din ultimii 30 de ani. Ministrul petrolului al Arabiei Saudite, Ali al-Naimi, a anuntat ca vor exista majorari succesive ale productiei si ca preconizeaza sa se atinga un nivel maxim de 15 milioane de barili pe zi.
Presedintele OPEC, Chakib Khelil, dar si reprezentanti ai altor state, considera ca nivelul de crestere a productiei de doar 200.000 de barili pe zi pe care l-a planificat Arabia Saudita nu este suficient pentru a asigura o scadere semnificativa in cazul pretului la titei.
Prim-ministul britanic Gordon Brown, prezent la reuniune, a propus chiar incheierea unor acorduri cu principalele state exportatoare de petrol, prin care sa li se ofere acestora din urma oportunitati majore de investitii in tarile din Occident, in schimbul unui pret mai scazut de vanzare a titeiului.
Solutia oferita de Arabia Saudita este considerata doar una de moment. Desi in SUA si in statele din zona Euro ar trebui sa scada rata dobanzii pentru a stimula cresterea economica, Rezerva Federala Americana (Fed) si Banca Centrala Europeana (BEC) se mentin pe o pozitie rezervata deoarece se tem inca de efectele crizei petrolului. Cele doua au hotarat sa creasca rata dobanzii, BEC confruntandu-se, spre exemplu, cu o inflatie record in zona Euro, de 3,7%. Se preconizeaza ca de pe 3 iulie, BEC va majora dobanda de la 4% la 4,25%, dar analistii spera ca Fed va mentine nivelul acesteia in urma reuniunii de pe 24-25 iunie pe care o organizeaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO