Business Internaţional

Criza mondiala isi pune amprenta asupra Bulgariei

07.10.2008, 17:33 10

Criza de pe pietele financiare globale ar putea reduce cresterea economiei Bulgariei la 3%, conform celui mai pesimist scenariu inclus de Ministerul de Finante al acestei tari in cadrul proiectului de buget pe anul 2009, scrie Dnevnik.

Se estimeaza ca inflatia de baza isi va accelera cresterea cu 3,5% sau 5%, in conditiile in care economia bulgara se confrunta cu costuri administrative in crestere si majorari ale preturilor la gaze, a declarat ministrul adjunct de finante al Bulgariei, Liubomir Dotsov.
Rata inflatiei va avansa cu 1%-1,4% pana la sfarsitul acestui an in urma majorarilor foarte mari ale preturilor la gaze.
Cresterea economiei depinde de evolutia pietelor financiare globale si de pretul bunurilor si materiilor prime, dar si de politicieni, care vor trebui sa decida unde va merge excedentul bugetar, catre proiecte de infrastructura sau catre majorari salariale si de pensii, a declarat ministrul adjunct de finante.
Versiunea finala a proiectului de buget va fi inaintata Parlamentului pana la sfarsitul acestei luni.
Cresterea economica se va situa la aproximativ 5 procente, a declarat profesorul Garabed Minasian pentru Dnevnik, aratand ca din cauza cresterii costurilor bugetare s-ar putea inregistra un excedent insuficient pentru a preintampina o accentuare a instabilitatii economice.
Georgi Angelov, economist in cadrul Open Society Institute, a declarat ca guvernul bulgar ar trebui sa-si revizuiasca planurile privitoare la excedent pentru a preintampina problemele serioase cu care s-ar putea confrunta economia pe viitor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO