Business Internaţional

Criza forteaza SUA sa furnizeze mai multi dolari pietelor externe

27.11.2008, 16:13 15

Banca centrala americana, care a pompat deja sute de miliarde de dolari, ar putea adopta in mod oficial o politica de "inundare" a sistemului financiar global cu si mai multi bani. Trezoreria, care este aproape de a imprumuta aproximativ 1.500 mld. dolari in acest an fiscal, ar putea apela la pietele de capital pentru a atrage si mai multe fonduri in scopul finantarii unui pachet de stimulente fiscale in valoare de sute de miliarde de dolari si canalizarii de noi linii de finantare catre banci.

Michael Feroli, fost oficial Fed in prezent economist in cadrul JPMorgan din New York, considera ca banca centrala isi va reduce rata la creditele overnight la zero in ianuarie 2009 si ca o va mentine la acest nivel in decursul intregului an. Presedintele Fed, Ben Bernanke, si secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, se vad obligati sa ia masuri urgente, in conditiile in care actiunile extraordinare in care s-au angajat pana acum nu au avut rezultate semnificative. Pietele de credit se prabusesc, preturile actiunilor inregistreaza scaderi dramatice, iar economia globala se afunda in recesiune.
Pe masura ce conditiile economice se inrautatesc, deflatia se profileaza ca o noua amenintare. Conform unor date guvernamentale recente, preturile de consum excluzand costurile alimentelor si carburantilor au scazut in octombrie pentru prima data din 1982.
Investitorii, alarmati, se reorienteaza in masa catre titlurile de trezorerie. Dolarul se afla in crestere in conditiile in care bancile coplesite de pierderi isi administreaza cu grija resursele, chiar si dupa ce au primit sume generoase din partea Fed. Moneda americana s-a apreciat cu 17% in raport cu euro, semnaland cerere de noi dolari, in decurs de doua luni dupa ce criza s-a adancit in urma prabusirii Lehman Brothers. Intre timp, aurul a scazut cu aproape 25% de la varful atins in martie.
Pentru a relaxa presiunile asupra dolarului, Fed a stabilit linii de schimb de moneda cu alte banci centrale. Unele acorduri, inclusiv cele cu zona euro, Marea Britanie si Japonia, sunt deschise. Statele Unite au creat si linii individuale de schimb in valoare de 30 mld. dolari cu Brazilia, Mexic, Coreea de Sud si Singapore.
In cadrul unui discurs, Bernanke caracteriza aceste eforturi ca fiind o "actiune coordonata la nivel international" prin care bancile centrale incearca sa-si indeplineasca functia de creditori de ultima instanta. Pe masura ce Fed si-a intensificat eforturile de combatere a crizei, bilantul contabil al bancii a luat amploare. Activele detinute au avansat pana la 2.200 mld. dolari pe 19 noiembrie, de la 924 mld. dolari pe 10 septembrie, chiar inainte ca prabusirea Lehman sa zguduie sistemul financiar global. Acesta ar putea fi doar inceputul daca Fed isi va reduce rata de referinta, acum situata la 1%, la zero si va adopta o strategie conform careia aceasta se va concentra pe extinderea rezervelor din sistemul bancar pentru ca nu mai poate reduce costul acelor bani.
Banca Japoniei a imbratisat aceasta politica la inceputul deceniului in incercarea de a scapa cea de-a doua cea mai mare economie a lumii de deflatie. Bilantul acesteia a crescut in cele din urma pana la echivalentul a 30% din PIB, spune Tom Gallagher, din cadrul International Strategy and Investment Group din Washington.
"Fed ar putea depasi acest nivel, detinerile bancii depasind 4.000 mld. dolari", arata acesta. In acelasi timp, Trezoreria intra pe un teren neexplorat in eforturile de atragere de lichiditati de pe pietele de capital pentru finantarea fondului sau de salvare a sistemului bancar si de acoperire a golurilor din bugetul federal provocate de scaderea economiei.
O mare parte din aceste fonduri va veni de peste hotare. "Strainii nu par interesati de niciun fel de activ american cu risc, dar achizitioneaza in schimb titluri de trezorerie", declara Brad Setser, fost oficial al Trezoreriei. Este si cazul Chinei, care a devansat recent Japonia ca cel mai mare detinator de titluri americane de trezorerie.
Exista insa intotdeauna pericolul ca banca centrala si Trezoreria sa mearga prea departe, creand premisele unei cresteri a inflatiei sau ale unui nou bubble pe masura ce economia se redreseaza si investitorii isi recastiga increderea. "Este adevarat ca pe termen lung prea multi bani genereaza inflatie", spune Lyle Gramley, fost guvernator Fed. "Miza este insa redresarea economiei".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO