Business Internaţional

Criza energetică erodează economia Ciprului

Criza energetică erodează economia Ciprului

Foto Shutterstock

Autor: Alexandru Matei

26.07.2011, 00:04 610

Guvernul cipriot a luat o serie de măsuri de austeritate pentrua evita un ajutor extern, în condiţiile în care legăturile sale cuGrecia şi explozia de la cea mai mare centrală electrică a ţăriiapasă greu asupra economiei, scrie The Wall Street Journal.

Ţara se confrunta deja cu o creştere economică modestă şi cu oposibilă contagiune de la criza Greciei, înainte ca o explozie pe11 iulie să oprească cea mai mare centrală a ţării.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a spus că pachetul de măsuride austeritate va "duce la îndeplinirea obligaţiilor fiscale aleCiprului şi va rezolva problemele economice pe termen lung aleţării".

Guvernul îşi va reduce cheltuielile şi va privatiza bursade valori, dar politicienii nu au dat mai multe detalii despremăsurile de austeritate. Inves­titorii se tem că costurilefinanciare ale exploziei de la centrala electrică vor agrava crizaeco­nomică generată de înrăutăţirea poziţiei fis­cale şi expunereasecto­rului bancar cipriot faţă de datoriile suverane aleGreciei.

Costurile repu­nerii în funcţiune a centralei electrice au fostestimate la un miliard de euro, adică 5,6% din PIB, ceea ce arputea reduce cu un procent creşterea economică de 1,5% estimatăpentru acest an.

Problemele ar putea fi însă echilibrate de turism, care abeneficiat de situaţa tulbure din Egipt şi alte ţări din nordulAfricii. Guvernul a încercat să limiteze impactul crizei energeticeasupra sectorului, asigurându-se că cele mai importante complexurituristice ale ţării nu suferă de pene de curent. Turismulreprezintă circa 20% din PIB.

Camera de comerţ a ţării a avertizat că unele companii auînceput să aibă probleme din cauza cererii reduse şi ar putea finevoite să concedieze din angajaţi sau să se închidă dacăalimentarea cu curent nu este reluată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO