Business Internaţional

Criza demografica din Europa de Est pune sub semnul intrebarii viitorul economic al regiunii

Criza demografica din Europa de Est pune sub semnul intrebarii viitorul economic al regiunii

Rata de angajare este in Europa de Est de 50%, comparativ cu 60% in Europa de Vest si 70% in America de Nord

13.09.2007, 13:48 188

Statele din Europa de Est se confrunta cu o reducere a fortei de munca cauzata de faptul ca tinerii emigreaza in Occident in cautarea unui loc de munca mai bun, iar expertii avertizeaza asupra faptului ca in aceste zone se iveste o problema si mai grava: varsta medie a celor care raman in tara este din ce in ce mai ridicata, iar ponderea populatiei active este din ce in ce mai mica, scrie International Herald Tribune.
Din cauza reducerii fortei de munca va fi tot mai greu sa se mentina ritmul de crestere economica din ultimii ani, iar guvernele vor fi nevoite sa sustina populatia din ce in ce mai imbatranita, cu contributii din ce in ce mai reduse la sistemul de pensii si la cel al asigurarilor de sanatate.
"Pana in 2025, varsta medie a populatiei Europei de Est va fi una dintre cele mai ridicate din lume", a declarat Arup Banerji, manager pe resurse umane al Bancii Mondiale.
"Pe langa problema emigrarii fortei de munca calificate, cauza principala a imbatranirii populatiei o reprezinta balanta demografica negativa", a adaugat el.
Imbatranirea populatiei, micsorarea numarului platitorilor de impozite si balanta demografica negativa reflecta intr-o oarecare masura ceea ce s-a intamplat in vestul Europei, dar exista unele diferente semnificative.
"Noi suntem mai saraci", a declarat Mateusz Walewski de la Institutul de Cercetare Sociala si Economica din Varsovia. "Institutiile noastre nu sunt pregatite sa faca fata acestor provocari deoarece, intr-un anumit sens, tranzitia spre economia de piata nu este inca incheiata", a adaugat el.
Se simte deja impactul negativ al acestor factori, a declarat Walewski. De exemplu, a inceput sa urce nivelul salariilor, ceea de intr-un fel e bine, intr-altul rau.
Nivelul scazut al salariilor a reprezentat un avantaj pentru aceasta regiune, acesta fiind principalul factor care a determinat marile companii internationale sa investeasca sume imense in tari precum Polonia, Cehia sau Slovacia. Dar, in acelasi timp, salariile mici i-au incurajat pe tineri sa emigreze in Vest.
Walewski estimeaza ca salariile muncitorilor calificati au crescut cu 10% in cel de-al doilea trimestru al anului fata de perioada similara a anului trecut.
"Daca salariile vor continua sa creasca, iar forta de munca sa scada, investitorii vor fi tentati sa recurga la folosirea unor tehnologii de varf care nu ar mai necesita forta de munca specializata", a declarat Simon Comander, economist la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
"Pe de alta parte, tinerii care au emigrat ar putea fi atrasi inapoi de nivelul din ce in ce mai ridicat al salariilor", a spus el, adaugand ca "este prea devreme pentru a putea face speculatii."
Intr-un raport al Bancii Mondiale se arata ca pana in 2025 aproape un sfert din populatia Europei de Est va avea peste 65 de ani. De exemplu, in Slovenia varsta medie va fi de 47 de ani, situandu-se printre tarile cu cea mai imbatranita populatie din lume.
In 2025, ponderea populatiei cu varste peste 65 de ani va creste cu peste 60% fata de nivelul din 2000 in tari precum Cehia, Polonia, Slovacia si Slovenia.
Unele tari din regiune au inceput deja sa recruteze forta de munca din tari precum Ucraina, Belarus sau Kazahstan, dar expertii considera ca sunt putine sanse ca aceasta sa rezolve criza demografica si institutionala grava pe care aceste tari o au de infruntat. "Daca luam in calcul criza din ce in ce mai accentuata a fortei de munca si balanta demografica negativa, este foarte greu de crezut ca aceste tari vor reusi sa mentina ritmul de crestere economica, chiar daca vor recruta forta de munca din afara", a declarat Peter Havlik, director al Institutului pentru Studii Economice Internationale de la Viena.
In medie, economiile tarilor est-europene au avut o rata de crestere cuprinsa intre 5,5% si 6,6% in prima parte a acestui an.
Rata de angajare este in Europa de Est de 50%, comparativ cu 60% in Europa de Vest si 70% in America de Nord. De exemplu, in unele regiuni din Estul Poloniei, unde rata somajului este peste 20%, oamenii au incetat in a-si mai cauta locuri de munca.
Din cauza ratei scazute a angajarii, mai putin de 40% din populatia Europei de Est contribuie la sistemul de pensii si la cel de asigurari de sanatate, estimeaza Banca Mondiala.
"Pentru a face fata nevoilor unei populatii din ce in ce mai imbatranite, ar putea avea loc o crestere a impozitelor", a declarat Banerji. "Preturile ridicate ale medicamentelor vor ridica cheltuielile pentru sistemul de sanatate, ceea ce va determina o crestere a costurilor pentru sistemul de pensii", a adaugat el. In ciuda problemelor grave din regiune, nu au fost elaborate strategii pe termen lung pentru rezolvarea acestora. "Guvernele nu abordeaza nici criza fortei de munca, nici cea demografica intr-o maniera sistematica", a declarat Walewski.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a declarat ca guvernele din regiune ar putea introduce o serie de programe, precum cele de reprofesionalizare, care sa vina in intampinarea acestor probleme.
"Toate aceste probleme pot fi rezolvate prin implementarea unor reforme", a declarat Banerji, adaugand ca "nu este nevoie decat de vointa politica".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO