Business Internaţional

Critici dure pentru propunerile legislative ale UE in domeniul proprietatii intelectuale

15.12.2005, 20:39 18

Legea propusa de Comisia Europeana atrage critici dure din partea unor companii precum Microsoft sau Nokia.

Inca o data, adversari declarati trec de aceeasi parte a baricadei pentru a opri o lege din domeniul tehnologiei. Acestia indeamna organismele legislative ale Uniunii Europene sa renunte la proiectul de lege conform caruia cei care incalca drepturile inscrise in certificatele de inventator pot fi inchisi, relateaza International Herald Tribune.

Giganti precum Nokia sau Microsoft, pe de o parte, si membrii Foundation for a Free Information Infrastructure fac parte din aceeasi tabara si se opun legii propuse de Comisia Europeana conform careia vor fi incriminate toate incalcarile proprietatii private. Legea va proteja toate formele de proprietate intelectuala in cele 25 de tari ale Uniunii Europene.

O reglementare a World Trade Organization ce acopera tarile membre ale UE permite sanctionarea cu inchisoarea a celor care incalca drepturile de copyright si trademark, dar nu acopera si infractiunile asupra certificatelor de inventator.

Comisia Europeana, care pregateste legea pentru a fi dezbatuta in 2006, a fost incurajata de o decizie din luna septembrie a Curtii de Justitie a Uniunii ce permite sanctiuni penale, decizie luata pentru a intari sistemul legislativ al Uniunii. Legea proprietatii intelectuale ar fi prima care ar putea folosi acest nou tip de sanctiune.

Dar o lupta impotriva acestei legi data de combatanti din domeniile tehnologiei avansate, a industriei grele sau din sectorul producator de medicamente este pe cale sa inceapa.

Tim Frain, director al departamentului de proprietate intelectuala de la Nokia a numit includerea certificatelor de inventator in raza de actiune a legii europene drept "ridicola". Frain ii atentioneaza pe managerii de la Nokia despre riscul de a incalca certificatele de inventator existente in incercarea de a dezvolta noi functiuni pentru telefoanele mobile produse de companie.

Frain afirma ca detinatorii de patente doresc protectia inventiilor, dar nu si penalizari precum inchisoarea pentru cei care incearca sa le imbunatateasca. "In acest domeniu nu este niciodata alb sau negru". "Uneori unele patente pe care le preluam nu sunt atat de bine puse la punct asa incat eu ii sfatuiesc pe manageri sa le imbunatateasca, pentru ca, dupa o analiza a riscului, avem incredere ca putem dezvolta acel patent in siguranta".

Acesta a mai adaugat ca "daca aceasta lege va fi votata, chiar daca am siguranta ca acea inovatie nu atinge un standard ridicat, managerul implicat in imbunatatirea acestuia este pasibil de inchisoare".

Hartmut Pilch, membru al Foundation for a Free Information Infrastructure, a afirmat ca "este greu de prevazut impactul pe care aceasta lege il va avea datorita faptului ca aceasta va fi implementata la nivel national, de catre politia tarilor respective, care sunt sigur ca au de facut lucruri mult mai importante decat sa-i urmareasca pe cei ce incalca drepturile de inventator."

In urma cu mai putin de 6 luni, Pilch si Frain se aflau in tabere diferite, aflandu-se intr-o lupta foarte disputata legata de propunerea unei legi legate de drepturile de autor asupra software-ului. Dar aceasta ultima propunere i-a facut pe cei doi sa se alieze.

"Aceasta lege nu prea are sens pentru cei care stiu ce inseamna aceste drepturi asupra proprietatii intelectuale", a afirmat Pilch.

Dar Comisia Europeana are un punct de vedere total opus. "Privind continutul legii, punctul nostru de vedere este unul opus parerii celorlalti oameni cu care ati mai discutat despre acest subiect", a declarat Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al Comisiei pentru problemele legate de justitie. "Suntem de parere ca trebuie sa protejam inventatorii si de acum inainte vrem sa transmitem un semnal clar persoanelor care incalca proprietatea intelectuala prin care sa-i facem constienti de faptul ca risca pedepse mult mai grave decat in prezent."

Principalul scop al acestei legi este sa armonizeze legile destul de variate in acest domeniu in tarile Uniunii cu privire la contrafacerea de medicamente, ceasuri, haine, muzica, filme si multe astfel de bunuri. Aceasta lege vine in sprijinul altora adoptate in Uniunea Europeana in ultimii sase ani pentru a proteja designerii vestimentari si inventatorii de bunurile contrafacute ce sunt vandute mult sub pretul celor originale. O mai buna protectie a inventiilor este vazuta ca o cale mai rapida spre o rata a inovatiei mai mare.

Dar criticii sunt de parere ca aceasta lege va avea un efect total opus. "Legea ar putea duce la litigii abuzive asupra unor inventii, ceea ce ar avea un efect nefast asupra inovatiilor", a declarat Francisco Mingorance, director al departamentului de afaceri la nivel european al Business Software Alliance, organism ce reprezinta companiile Microsoft si Apple Computer la Brussels.

Unii dintre cei mai mari detinatori de patente au fost de asemenea acuzati de incalcari ale unor certificate de inventator. Microsoft, detinator a peste 5.000 de certificate de inventator, are in prezent 32 de procese legate de incalcarea unor patente, a declarat purtatorul de cuvant al companiei delegat la Brussels, Tom Brookes. Greg Perry, director general al European Generic Medicines Association cu sediul la Brussels, a descris pedepsirea cu inchisoarea a celor care incalca drepturile conferite de certificatele de inventator drept un "nonsens".

"Din cand in cand, cercetatorii trebuie sa "sparga" un patent existent pentru a il concura", a afirmat Perry. "Datorita acestei legi, poate fi sfarsitul carierei tale si probabil al companiei pe care o conduci, daca vei fi gasit vinovat de incalcarea acestei legi."

Producatorii de medicamente frecvent folosite duc o lupta aproape continua cu cei de medicamente patentate pentru drepturile de a produce si ei aceleasi medicamente. Pentru a obtine profituri cat mai mari, companiile farmaceutice incearca sa detina monopolul asupra celor mai vandute medicamente produse de ei pentru o perioada cat mai lunga. Intr-adevar, in luna iunie, comisia i-a gasit pe cei de la compania britanica AstraZeneca vinovati de abuz asupra drepturilor de protectie a patentului asupra mdicamentului antiulcer Losec.

"Incluzand domeniul farmaceutic in aceasta lege, cei care au propus aceasta lege vor ingradi pur si simplu patentele din domeniul producerii de medicamente", a declarat Perry.

Pentru industria muzicii si a filmului aceasta lege nu va aduce mari schimbari in ceea ce priveste reglementarile in domeniu. "Suntem recunoscatori celor din Comisia Europeana pentru incercarea de protejare a proprietatii intelectuale, dar in lupta impotriva abuzurilor asupra copyright-ului aceasta lege nu schimba mai nimic", a declarat Thomas Dillon, oficial al Motion Picture Association, asociatie ce reprezinta mare parte a producatorilor de la Hollywood.

"Aceasta lege nu aduce nimic nou pentru noi. Singurul domeniu vizat este cel al inventiilor", a mai declarat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO