Business Internaţional

Cresterea preturilor materiilor prime este o amenintare mai mare decat criza financiara

Cresterea preturilor materiilor prime este o amenintare mai mare decat criza financiara

Printre alte riscuri la adresa economiei mondiale, ministrii de finante ai G8 (cele mai puternice state) au mai mentionat declinul pietei rezidentiale americane si problemele pietelor financiare

16.06.2008, 19:11 325

Ministrii de finante ai G8 spun ca cea mai mare amenintare la adresa economiei globale nu mai este reprezentata de criza pietei de creditare, ci de majorarea preturilor pentru alimente si carburanti.
"Preocuparea principala este legata in acest moment de efectul inflationist al pretului petrolului si alimentelor", a declarat ministrul britanic de finante, Alistair Darling, la incheierea intrunirii G8 din Osaka.
In acelasi timp, ministrul german de finante Thomas Mirow a aratat ca majorarea pretului petrolului pana la un nivel record "afecteaza semnificativ puterea de cumparere a consumatorilor", potrivit Bloomberg.
Presiunile inflationiste s-au accentuat dupa ce pretul petrolului a urcat, pe sase iunie, la un nivel fara precedent, de 139,12 dolari pe baril, iar preturile alimentelor au atins niveluri record in acest an.
Bancile centrale isi reorienteaza deja atentia catre inasprirea politicii monetare in ciuda incetinirii ritmului de crestere economica la nivel global.
In cadrul unei declaratii a ministrilor G8 se arata ca majorarea preturilor materiilor prime reprezinta "o problema grava". Acestia s-au abtinut, ca de obicei, sa faca o declaratie comuna privitoare la evolutia monedelor nationale in lipsa bancherilor centrali. Totusi, secretarul Trezoreriei americane Henry Paulson si ministrul francez de finante Christine Lagarde s-au pronuntat in favoarea unui dolar puternic.
Dolarul a inregistrat cea mai pronuntata crestere saptamanala in raport cu moneda euro din 2005 incoace pe baza asteptarilor potrivit carora guvernele G8 se vor pronunta in favoarea continuarii aprecierii dolarului.
Printre alte riscuri, ministrii G8 au mai mentionat continuarea declinului pietei rezidentiale americane si problemele de pe pietele financiare. In acelasi timp, au aratat oficialii, s-a inregistrat o imbunatatire a conditiilor din momentul in care, la ultimul summit al organizatiei, acestia au identificat criza de pe pietele de credit drept cea mai mare amenintare. Mario Draghi, care conduce in prezent Financial Stability Forum, a declarat ca pietele sunt caracterizate de o "stabilitate fragila" si ca inflatia este de-acum principalul obstacol in calea cresterii economiei mondiale.
Dublarea pretului petrolului in ultimul an a fost descrisa ca fiind motiv puternic de ingrijorare, oficialii G8 indemnand tarile producatoare sa-si majoreze productia si capacitatea de rafinare. Acestia au cerut in acelasi timp economiilor emergente sa puna capat subventiilor la alimente si preturi la carburanti.
FMI previzioneaza ca inflatia din tarile dezvoltate va atinge anul acesta cel mai rapid ritm de crestere din 1995 incoace. In acelasi timp, fondul previzioneaza cel mai lent ritm de crestere economica din ultimii sapte ani. Mai mult, majorarea preturilor risca sa afecteze in continuare cresterea economica, reducand veniturile populatiei si majorand costurile legate de productie.
Oficialii G8 au avut totusi pareri diferite cu privire la factorii ce stau la baza majorarii preturilor la marfuri. Lagarde si ministrul rus de finante Alexei Kudrin au spus ca investitorii cumpara petrol si alimente ca masura de protectie impotriva declinului dolarului. Paulson a remarcat insa ca majorarea pretului petrolului a depasit declinul dolarului din 2002. Acesta a refuzat in acelasi timp sa puna majorarea preturilor pe seama speculatorilor, aratand ca totul se reduce la dezechilibrul dintre cerere si oferta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO