Business Internaţional

Cresterea preturilor este greu de stapanit in Europa de Est

11.03.2008, 20:53 15

Ritmul de crestere a preturilor s-a accelerat in cea mai mare parte a Europei de Est si in februarie. Preturile petrolului si alimentelor, in continua crestere, au dus la majorarea preturilor din magazine pe pietele cu un ritm rapid de dezvoltare din aceasta regiune, scrie Bloomberg.
Scumpirea bunurilor de larg consum s-a accelerat in cinci dintre cele sapte state din Europa de Est care emit rapoarte cu privire la inflatie saptamana aceasta: Letonia, Romania, Polonia, Lituania si Slovacia. In Cehia inflatia s-a mentinut la 7,5%, iar in Ungaria a scazut pana la 7%.
"Factorii inflationisti din Europa Centrala si de Est sunt aceiasi ca si in celelalte regiuni: scumpirea exagerata a alimentelor si dublarea pretului petrolului in interval de un an. Totusi, Europa de Est este mai vulnerabila pentru ca acolo economiile au un ritm mai rapid de dezvoltare", a spus Miroslav Plojhar, economist al bancii JP Morgan Chase.
Preturile record ale petrolului si alimentelor (inclusiv materiile prime ca graul, soia si porumbul), categorie de bunuri considerate volatile din punctul de vedere al pretului, au declansat scumpiri in intreaga lume.
Tarile din Europa de Est au un motiv de ingrijorare in plus pentru ca ele trebuie sa indeplineasca conditia reducerii inflatiei pentru a putea adopta moneda unica. Locuitorii acestor tari in care salariul mediu pe economie coboara pana la 600 de dolari (390 de euro) cheltuiesc cea mai mare parte a veniturilor pe alimente si energie. Plojhar este de parere ca datele privind inflatia lunii februarie vor anunta noi majorari ale ratelor dobanzii. Polonia ar putea majora rata dobanzii de referinta, de la 5,5%, ceea ce s-ar putea intampla si in Romania.
Cererea pentru pachete salariale mai mari duce la majorarea preturilor, formand asa-zisa spirala inflationista. In Romania si Letonia cresterea salariala anuala este de aproximativ 30%.
Economiile fostelor tari comuniste au un ritm de dezvoltare mai rapid decat cele din vestul Europei, iar opt din cele zece membre ale UE din Europa de Est au o crestere anuala de peste 6%. Economia Slovaciei, de pilda, a avut o crestere anuala de 14,3% in ultimul trimestru al anului trecut.
Scumpirea combustibilului si alimentelor la nivel global a fost probabil si cauza cresterii ratei inflatiei din Letonia. Deja cea mai mare rata a inflatiei din UE, aceasta a ajuns de la 15,8% in ianuarie la 16,5% luna trecuta.
Preturile energiei au accelerat si ritmul inflatiei din Polonia pentru a cincea luna consecutiv, de la valoarea de 4,3% a lunii ianuarie.
Inflatia din Lituania a ajuns si ea la 10,5%, un maxim al ultimilor 11 ani, iar cea a Slovaciei a atins un varf al ultimelor 14 luni.
In Romania, cresterea preturilor alimentelor, combinata cu deprecierea monedei nationale (care a dus la scumpirea serviciilor taxate in euro) a cauzat cresterea ratei inflatiei pana la 8% in luna trecuta.
Pe data de 7 martie, Estonia a anuntat o rata a inflatiei care se apropie de 11,3%, maximul ultimilor zece ani.
Statele care s-au alaturat Uniunii Europene in 2004 si 2007 trebuie sa mentina rata inflatiei intr-un interval de plus 1,5% fata de media anuala a celor trei state din UE cu cea mai mica crestere a preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO