Business Internaţional

Cresterea preturilor din Cehia incetineste

13.05.2008, 19:57 13

Rata inflatiei anuale din Cehia a inregistrat in aprilie cel mai scazut nivel din acest an in conditiile aprecierii monedei nationale, ceea ce a determinat reducerea pretului importurilor si costurile pachetelor turistice, scrie Bloomberg.
Rata inflatiei anuale a scazut de la 7,1% in luna martie la 6,8% in luna aprilie, dupa ce in februarie ajunsese la un maxim de 7,5%, conform unui raport emis de biroul de statistica de la Praga. Atat estimarea analistilor, cat si cea a bancii centrale privind inflatia medie au fost de 6,7%.
Preturile de consum au crescut in luna aprilie cu 0,4% fata de luna precedenta, dupa ce in luna martie inregistrasera o scadere de 0,1%. Coroana ceheasca s-a apreciat cu 12% in fata euro in ultimul an, lucru care, impreuna cu incetinirea ritmului de crestere economica si efectul cresterii preturilor, ar putea impiedica banca centrala sa ridice rata dobanzii de referinta de la cel mai scazut nivel din UE. In dupa-amiaza zilei de ieri, un euro valora 24,965 coroane.
"Aprecierea coroanei a scazut preturile de import si a afectat exportatorii. Estimarile noastre privind incetinirea ritmului de crestere al consumului privat in 2008, alaturi de cele privind scaderea ritmului de crestere economica, ne fac sa afirmam ca nu va exista o reducere a ratei dobanzii cheie anul acesta", spune Jaromir Sindel, economist-sef la Citigroup in Praga.
Costurile intretinerii locuintelor au fost cu 0,6% mai mari in aprilie decat in luna precedenta, pe fondul unei cesteri de 2,9% a pretului gazelor livrate consumatorilor. Costul alimentelor a crescut si el cu jumatate de punct procentual in ultima luna si a fost cu 9,6% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Inflatia a depasit plafonul de 4% al bancii centrale incepand cu luna noiembrie a anului trecut din cauza scumpirii petrolului si alimentelor la nivel global si a majorarii taxelor si costurilor controlate de stat, cum ar fi cel al chiriei sau energiei.
Strategii isi indreapta intreaga atentie catre asa-zisele efecte secundare ale evolutiei preturilor, al carei impact nu poate fi controlat cu ajutorul politicii monetare. Banca centrala asteapta sa vada daca sindicatele si angajatii vor dori compensatii pe fondul cresterii preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO