Business Internaţional

Cresterea economica americana incetineste, euro profita

04.12.2000, 00:00 15



Dupa mai bine de un deceniu de crestere fenomenala, activitatea economica americana a intrat intr-o faza de respiro in ultimile luni, facand loc temerilor cu privire la un recul de durata al expansiunii economice, ceea ce da sperante europenilor pentru revenirea euro.

Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a crescut cu 2,4% in ultimul trimestru, insa aceasta reprezinta performanta cea mai slaba inregistrata din timpul aceleeasi perioade a anului 1996. In primul si al doilea trimestru, ratele cresterii PIB au fost de 4,8%, respectiv 5,6%.

Moneda unica europeana a reusit sa profite de aceasta conjunctura favorabila, atingand la sfarsitul saptamanii trecute cea mai ridicata valoare din ultimele trei luni in raport cu dolarul - 0,87 $.

"Pe ansamblu, pietele au devenit foarte interesate de euro, fiind de asteptat ca numerosi investitori sa vanda sume importante in dolari spre sfarsitul anului", a declarat un dealer de la BNP Paribas.

Atenuarea brusca a dinamicii economice incepand din cursul acestei veri pare sa se prelungeasca si in ultimul trimestru, o dovada in acest sens fiind noua scadere din noiembrie, pentru a patra luna consecutiva, a indicelui activitatii de achizitii ale principalelor grupuri productive americane (NAPM).

Declinul sectorului productiv a devenit deja foarte perceptibila la nivelul lunii octombrie, dupa anuntul de saptamana trecuta cu privire la o scadere cu 5,5% a comenzilor indiustriale in octombrie.

Statisticile Departamentului Comertului releva o scadere de 0,25% a veniturilor din servicii in octombrie si o crestere de doar 0,2% a cheltuielilor cu consumul, in aceeasi perioada.

Doi dintre principalii constructori de automobile, DaimlerChrysler si Ford, au anuntat scaderi de 5%, respectiv 7,2% ale vanzarilor in cursul lunii trecute.

Presedintele Grupului industriilor productive americane (NAM), Jerry Jasinowski, deplangand deteriorarea conjiuncturii economice, a lansat un apel Rezervei Federale, pentru a adopta o politica monetara mai concilianta, prin care sa evite intrarea intr-o faza de declin economic.

Totusi, Rezerva Federala, ca si majoritatea economistilor privati, par sa aprecieze ca economia este doar intr-un proces de incetinire lenta a dinamicii, chiar daca aceasta scadere pare mai pronuntata decat se astepta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO