Business Internaţional

Crestere peste estimari a profiturilor BASF

19.03.2003, 00:00 12

BASF a raportat o crestere de 25% a profitului operational pe intregul an, crestere ce a depasit atat asteptarile analistilor, cat si propriile estimari anterioare.
Cel mai mare grup de produse chimice din lume, conform Financial Times, a anuntat saptamana trecuta ca va propune un dividend de 1,40 euro pe actiune pe anul 2002, in crestere de la 1,30 euro, valoarea din anul precedent. Grupul a raportat profituri operationale pe intregul an de 2,88 miliarde de euro, in crestere de la 2,3 miliarde de euro in 2001. Vanzarile grupului au ramas neschimbate, la 32 miliarde de euro.
Grupul german a declarat ca se astepta la cresterea vanzarilor si a castigurilor inainte de calcularea ratelor dobanzii si impozitelor pe primul trimestru al acestui an, insa pe trimestrul doi vanzarile se vor situa la aproximativ acelasi nivel cu cel al anului trecut.
Totusi, BASF s-a dovedit prudenta in legatura cu perspectiva pe anul 2003. Jurgen Strube, director executiv al grupului, a declarat ca aceasta prudenta se datoreaza incertitudinii legate de izbucnirea unui razboi in Irak.
La sfarsitul anului trecut, Strube a avertizat ca anul 2003 va fi unul plin de provocari, avand in vedere faptul ca nu exista nici o perspectiva de crestere economica semnificativa, cat si amenintarea majorarii preturilor la petrol in cazul izbucnirii unui razboi.
Totusi, BASF este capabila sa faca fata cu succes scaderii industriilor produselor de consum si cresterii preturilor la petrol. Desi petrolul reprezinta o materie prima importanta pentru industria chimica, incluzand unele activitati desfasurate de BASF, divizia de petrol si gaz a BASF, Wintershall, va avea de castigat de pe urma cresterii preturilor la petrol.
In plus, masurile luate de companie in vederea constituirii unor economii au inceput sa dea roade. BASF a declarat catre sfarsitul anului trecut ca ar putea constitui economii in valoare de 450 milioane de euro pana la sfarsitul anului 2004, pe langa economiile de 1 miliard de euro pe care aceasta anuntase ca le va realiza pana in anul 2003.
BASF a anuntat ca vanzarile diviziei sale de produse chimice au crescut cu 18% in anul 2002. Vanzarile diviziei de produse petrochimice au cunoscut o crestere mai pronuntata. Vanzarile diviziei de produse din plastic si fibre au crescut cu 3,6%.
Segmentul de produse agricole al BASF, in cadrul caruia vanzarile au scazut cu peste 15%, a fost in continuare nesatisfacator, conform companiei. Divizia a fost afectata de vremea rea din America de Nord si de situatia economica a Americii de Sud.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO