Business Internaţional

Cresc pariurile pe scumpirea creditului în întreaga lume

Cresc pariurile pe scumpirea creditului în întreaga lume

Autor: Catalina Apostoiu

04.11.2021, 00:00 801

În Europa, cu inflaţia la un maxim pe 13 ani, pieţele pariază din ce în ce mai curajos că BCE se va retrage din politica monetară ultrarelaxată şi va majora dobânzile anul viitor pentru prima dată într-un deceniu. Băncile centrale din Europa de Est sunt deja angajate într-un nou ciclu de majorări de dobânzi şi sunt aşteptate să continue pe acest drum.

Şi în cazul Marii Britanii, investitorii pariază pe o majorare a dobânzilor în cadrul şedinţei de astăzi în condiţiile în care Banca Angliei se luptă cu presiuni inflaţioniste care s-au dovedit a fi mai persistente decât era de aşteptat. Majorarea dobânzilor este aşteptată să tempereze şi creşterea pieţei rezidenţiale britanice. Aceeaşi teamă de inflaţie a forţat toate marile bănci centrale din partea de est a Europei să scumpească creditul, iar analiştii spun că seria de creşteri de dobânzi va continua. În SUA, investitorii şi-au crescut dramatic aşteptările că inflaţia va forţa banca centrală (Fed) să majoreze dobânzile mai devreme şi mai rapid decât era de aşteptat.

În Europa, şefa Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a respins aşteptările pieţei privind o posibilă majorare de dobânzi chiar în octombrie anul viitor, scrie Reuters.

„Am articulat clar cele trei condiţii ce trebuie îndeplinite înainte ca dobânzile să înceapă să crească“, a declarat Lagarde recent. „În pofida actualei creşteri puternice a inflaţiei, perspectiva privind inflaţia pe termen mediu rămâne moderată, iar în acest fel cele trei condiţii nu vor fi probabil întrunite anul viitor“.

În Europa de Est, ultimul rebel al regiunii, banca naţională a Poloniei, a majorat pe neaşteptate dobânda de politică monetară în octombrie, semn că se teme mai mult de persistenţa inflaţiei şi de pericolul apariţiei unei spirale care se autoîntreţine salarii-preţuri decât de frânarea creşterii economice.

Analiştii chestionaţi în cadrul unui sondaj Reuters se aşteptau ca banca centrală poloneză să majoreze dobânda de referinţă cu 50 de puncte bază la 1% ieri. Analiştii Commerzbank anticipau o majorare de 50 de puncte, scriind că „având în vedere ratele înfricoşătoare ale inflaţiei din ultimele luni, banca centrală poloneză va vrea să readucă dobânda de referinţă la cel puţin nivelul de dinaintea pandemiei, de 1,50% până la finalul anului“.

Ultimele date au arătat că inflaţia poloneză a urcat la o rată anuală de 6,8% în octombrie, iar oficialii şi analiştii au anticipat că aceasta ar putea atinge 8%.

Şi banca centrală a Cehiei este aşteptată să majoreze dobânzile din nou, după o creştere surpriză de 75 de puncte bază în septembrie, cea mai mare din 1997.

„Orice în afară de o majorare de 75 de puncte bază va reprezenta o dezamăgire majoră“, a declarat Marek Lesko, trader în cadrul Komercni Banka.

Temerile privind inflaţia i-au determinat şi pe şefii băncilor centrale din Ungaria şi Cehia să crească dobânzile încă de la începutul verii.

Banca centrală americană este aşteptată să anunţe că va începe restrângerea programului său de achiziţii de active de 120 de miliarde de dolari pe lună în condiţiile în care aceasta se confruntă cu presiuni inflaţioniste mai pronunţate şi aşteptări ca dobânzile să fie majorate anul viitor, scrie Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO