Business Internaţional

Creditul Ucrainei, in pericol din cauza instabilitatii politice

30.10.2008, 17:57 15

Parlamentul ucrainean a lasat la o parte divergentele pentru a lansa aprobarea initiala a proiectului de lege ce ar asigura imprumutul de urgenta acordat de Fondul Monetar International, care ar putea stabiliza sistemul financiar al tarii, scrie The New York Times.

Imprumutul va fi acordat numai in conditiile in care Ucraina va face demersuri pentru a-si regla bugetul.
Legea a primit 248 de voturi pentru, insa mai are nevoie de inca doua voturi pentru a fi aprobata. In timp ce proiectul de lege se afla in expectativa, criza politica se accentueaza, ridicand semne de intrebare cu privire la stabilitatea Ucrainei.
"Dam semnale guvernului american si Fondului Monetar International ca guvernul, presedintele si majoritatea parlamentarilor intentioneaza sa trateze cu seriozitate sistemul economic", a declarat deputatul Ivan Kirilenko.
Insa piata ramane sceptica. Moneda nationala, grivna, s-a depreciat miercuri cu 14%, iar costurile de asigurare a cheltuielilor guvernamentale s-au amplificat de sase ori fata de septembrie.
In octombrie, presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko a dat un decret de dizolvare a parlamentului si a cabinetului sau si a solicitat desfasurarea unor alegeri anticipate in decembrie. Criticii sai sustin ca scopul sau a fost sa scape de prim-ministrul Iulia Timosenko, un politician important si un fost sustinator al presedintelui.
Legislatia referitoare la potentialul imprumut a fost umbrita de lupta politica dintre cei doi, in special in ultima saptamana. Marti, deputati facand parte din partidul lui Timosenko s-au dezlantuit in incercarea de a impiedica aprobarea unei masuri de finantare a alegerilor.
Timosenko a evitat atacurile dure din partea Partidului Regiunilor, care s-a opus ferm proiectului FMI, sustinand ca planul sau de salvare a sistemului financiar al Ucrainei prin solicitarea unui imprumut de la Fondul Monetar International pe termen mai lung si cresterea taxelor sociale ar fi mai benefic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO