Business Internaţional

Creditele imobiliare inregistreaza o dezvoltare fara precedent in Spania

18.10.2004, 00:00 13



Spania inregistreaza pentru al optulea an consecutiv o crestere fara precedent a creditelor, alimentata de rate reale ale dobanzii foarte mici, uneori chiar negative si de o exuberanta incredibila pe piata imobiliara, scrie Financial Times.



Imprumuturile cu garantii reprezinta acum 40% din produsul intern brut, fata de 21% in 1997. Imprumuturile acordate companiilor imobiliare sau de constructii au crescut in aceeasi perioada de la 9% din PIB la 20% din PIB. Toate acestea au dus la o expunere foarte ridicata a bancilor spaniole fata de piata imobiliara. Garantiile imobiliare reprezinta 42% din portofoliile de imprumut ale bancilor comerciale si 63% din portofoliul bancilor de economii.



Banca Nationala a Spaniei a avertizat in mod repetat atat creditorii cat si debitorii asupra riscului extinderii prea mari a creditelor. Principala ingrijorare este ca posibilitatea familiilor spaniole de a-si plati datoriile ar putea fi afectata de cresterea dobanzilor la creditele in euro sau de cresterea somajului. Deasemenea, guvernatorul Bancii Spaniei crede ca piata imobiliara este putin supraevaluata. El considera ca preturile imobilelor ar trebui tinute mai atent sub supraveghere, pentru a se evita o corectie severa in viitor. Insa putine banci din Spania tin cont de sugestiile Bancii Centrale. Imprumuturile ipotecare au crescut cu 23% in primul trimestru al lui 2004, in timp ce creditele imobiliare au crescut cu 40%. Cu toate acestea, Banca Spaniei nu pare sa se teama de expunerea bancilor la piata imobiliara, avand in vedere ca procentul de credite neperformante este de doar 0,7% din total, cel mai scazut nivel de pana acum. In ultimii patru ani, Banca Spaniei a cerut bancilor sa constituie provizioane anti ciclice, care sa le protejeze de o eventuala crestere a creditelor neperformante cauzate de o criza economica.



Cu toate acestea, nu poate fi contestat faptul ca bancile spaniole intra intr-o etapa mai riscanta in ceea ce priveste creditele, in special datorita dublei expuneri la piata imobiliara. Bancile imprumuta proprietarilor de case, dar si agentiilor imobiliare, care actioneaza, de obicei, ca lichidatori ai datoriilor acestora, prin vanzarea de imobile. Roberto Higuera, principalul ofiter financiar de la Banco Popular, a declarat ca economia spaniola se apropie de sfarsitul unui lung ciclu de constructii si asta se poate observa din activitatea agentiilor imobiliare sau a firmelor de constructii, care isi vand produsele din ce in ce mai greu. El a adaugat ca este riscant ca sa acorzi credite firmelor de constructii in aceste conditii.



BBVA, a doua banca din Spania ca marime, prognozeaza reducerea ratei de crestere a preturilor proprietatilor, insotita de o scadere graduala a vanzarilor. Vanzarile de imobile se vor reduce cu 4,5% anul acesta si cu inca 4,5% in 2005, daca Banca Centrala Europeana va creste rata dobanzii cu 0,5%. Totusi nu se poate vorbi despre o prabusire a pietei imobiliare, ci doar de o scadere. Cererea de case a fost sustinuta, pana acum, de cresterea populatiei si de un flux mare de imigranti, precum si de cresterea numarului de locuri de munca prin integrarea in Uniunea Europeana, sau de sporirea cererii pentru case de vacanta din partea locuitorilor din nordul Europei, atrasi de soarele Spaniei. Importanta cererii externe in cresterea pietei imobiliare spaniole nu poate fi trecuta cu vederea. Conform Bancii Spaniei, strainii au cumparat aproape 100.000 de case de vacanta in Spania, cheltuind suma record de 7,2 miliarde de euro, investitie care inseamna aproape 1% din PIB. Astfel se explica de ce mai mult de jumatate din cele 690.207 noi case incepute anul trecut sunt situate pe malul Mediteranei. De altfel, acesta este un record in istoria Spaniei, proiectele demarate anul trecut fiind de doua ori mai multe fata de media anuala din ultimii 20 de ani. Insa cererea din exterior este sensibila la cresterile de pret si spaniolii stiu asta.



Intre timp, bancile spaniole devin mai selective in acordarea de imprumuturi si isi iau unele masuri de siguranta, prin asigurarea activelor care reprezinta garantii pentru creditele acordate. Se reduce astfel expunerea la sectorul imobiliar, iar bancile continua sa acorde credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO