Business Internaţional

Costurile tot mai mari cu forta de munca reduc din stralucirea Europei Centrale si de Est

06.04.2007, 21:20 15

Atunci cand regimurile comuniste au disparut din Europa de Est, pentru companiile vestice a inceput o noua era, caracterizata de noi locuri in care pot fi fabricate bunuri la un cost redus, si aparitia unei piete cu peste 70 de milioane de potentiali clienti.
In prezent, dupa 18 ani de libertate economica in Europa de Est, au aparut primele semne ale unei cresteri semnificative in ceea ce priveste costurile de productie in estul Europei, scrie International Herald Tribune.
Desi marile companii se extind intr-un ritm accelerat in regiune, salariile, preturile imobilelor si impozitele sunt pe un trend ascendent. Pe scurt, pentru companiile care doreau o piata pe care pot fabrica bunuri cu un cost redus, noile membre ale Uniunii Europene nu mai sunt la fel de atractive ca in urma cu cativa ani.
Expertii sustin ca schimbarea este una subtila, in unele cazuri aproape imperceptibila, dar avertizeaza ca tarile cu o crestere economica rapida din Europa Centrala si de Est vor deveni in curand victimele propriului lor succes, devenind prea costisitoare pentru a se mentine pe piata.
"Aceasta situatie s-a mai repetat in Mexic, Singapore, Thailanda si se va mai continua pe masura ce vor exista tari care vor presupune costuri de productie si mai mici, cu potential de dezvoltare ridicat", a declarat Charlie Barnhart, senior consultant la firma de analiza Tehnology Forecasters din California. Acest lucru se poate observa chiar si in prezent. Numarul companiilor care si-au redus productia sau au decis sa se retraga este tot mai mare.
Delphi, companie furnizoare de piese auto din Statele Unite, a intrat in faliment in 2005, si-a mutat o parte a productiei din Cehia, unde angajatii erau platiti in medie cu 6 dolari pe ora (4,5 euro), in Ucraina, unde salariul era de aproximativ 1,6 dolari (1,2 euro) pe ora.
Lauma, o companie de lenjerie din Letonia, intentioneaza sa-si mute o parte importanta a productiei in afara tarii. Anul trecut a inceput transferul unei parti a productiei in Belarus si Ucraina. Acum doreste sa-si transfere toate noile afaceri in cele doua foste republici sovietice pentru a reduce costurile de productie.
Lidl, un lant de supermarketuri din Germania, a vandut anul trecut 50 de terenuri in Estonia si Letonia, unde intentiona sa deschida noi magazine dupa ce consiliul director al companiei a decis ca afacerea din tarile baltice presupune un cost mai ridicat decat se anticipase initial.
In Ungaria, o companie din Statele Unite care a dorit sa-si pastreze anonimatul a prezentat presei un grafic utilizat atunci cand se ia decizia unde sa se deschida noi unitati de productie. Rusia si Ucraina sunt clasate a fi mult mai ieftine decat Polonia, Ungaria si Romania.
Firma de consultanta McKinsey a preconizat ca relocarea activitatii de productie din regiune se va tripla pana la sfarsitul lui 2008, ce va duce la crearea a peste 130.000 de noi locuri de munca.
"In Polonia, salariile sunt asteptate sa creasca in acest an mai repede decat productivitatea", a declarat Magdalena Iga de la Centrul pentru Cercetari Economice si Sociale din Varsovia. Situatie nu foarte placuta deoarece productivitatea ridicata din Polonia a mentinut interesul investitorilor.
Pe masura ce tarile se dezvolta, salariile, impozitele si alte costuri sociale cresc. Barnhart de la Tehnology Forecasters a declarat ca o piata isi pierde din atractivitate pentru companiile americane atunci cand salariile din acea tara ajung la aproximativ 70-75% din cele din SUA si atunci cand materia prima nu este cu cel putin 8-10% mai ieftina.
Cele mai mari salarii din Europa Centrala se regasesc in Cehia. Anul trecut, salariul mediu pe economie s-a apreciat cu 6,5%, la aproximativ 722 de euro, conform statisticilor guvernului de la Praga. Companii precum Microsoft care au operat in Europa de Est incepand cu 1992 detin peste 1.000 de angajati si nu doresc sa renunte la o astfel de investitie. Dezvaluind interesul sau pentru Romania, Bill Gates, presedintele Microsoft, a vizitat Bucurestiul in februarie pentru a inaugura un nou centru de suport tehnic, care va angaja pana la 600 de informaticieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO