Business Internaţional

Costul banilor creşte: dobânda de referinţă la euro urcă la 1,5%

Foto Shutterstock

Costul banilor creşte: dobânda de referinţă la euro urcă la 1,5%

Autor: Bogdan Cojocaru

08.07.2011, 00:08 546

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda de referinţă cu0,25%, până la 1,5%, din cauza inflaţiei aflate mult peste ţintastabilită de instituţie, în timp ce Banca Angliei a menţinut-o la0,5%. Aceasta este a doua mişcare a BCE în acest sens din acest an,majorările venind după o perioadă lungă în care dobânda a stat laminimul istoric de 1% din cauza cri­zei financiare, scrieBloom­berg. Dobânda ar putea urca din nou în ultimul trimestru alacestui an, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Bloom­bergîn rândul mai multor economişti.

Decizia va avea un impact direct şi asupra României, undeaproape două treimi din creditele acordate persoanelor fizice şicompaniilor sunt denominate în euro.

Majorarea a fost anticipată de in­vesti­tori, astfel că Euriborla trei luni, indicatorul care arată costul la care se împrumutăbăncile în euro între ele, a urcat până la 1,583% pe an, faţă de0,6% în primăvara anului trecut.

BCE luptă pe două fronturi

Preşedintele BCE Jean-Claude Trichet duce o luptă pe douăfronturi în încercarea de a limita presiunile inflaţioniste pe de oparte, iar pe de alta de a ţine sub control o criză a datoriilorcare ameninţă să dezbine zona euro, însă pare să acorde prioritateprimului front.

Inflaţia din zona euro s-a menţinut la 2,7% în iu­nie, nivel mairedus decât s-a anti­cipat, dar mult peste ţin­ta de puţin sub 2% aBCE.

Prin majorarea dobân­zilor banca a demonstrat că nu-şi modificăpo­litica din cauza pro­blemelor unora dintre statele din zonaeuro, această decizie fiind de natură să păstreze calmul pe pieţelefinanciare.

Oficialii BCE sunt îngrijoraţi că scumpirea energiei,mai ales a petrolului, şi a materiilor prime va declanşa o spiralăascendentă salarii-preţuri care va alimenta inflaţia.

Trichet, al cărui mandat la conducerea BCE ajunge la final lasfârşitul lunii octombrie, este în conflict cu liderii europeni dincauza ideilor diferite despre cum ar trebui combătută crizadatoriilor. El consideră că este treaba diferitelor state de a-şiacoperi deficitele bugetare, rolul BCE fiind acela de a limitacreşterea preţurilor. În timpul crizei financiare globale, banca aasigurat lichiditate nelimitată instituţiilor de credit din zonaeuro. La fel face şi în prezent cu băncile statelor cu probleme,respectiv Grecia, Portugalia şi Irlanda, care nu au acces lapieţele de finanţare, în timp ce oficialii europeni se luptă sărecâştige încrederea investitorilor, lucru esenţial pentru caţările cu dificultăţi să poată accesa lichidităţi de pe pieţe.

Creştere economică slabă

Creşterea economică slabă ar diminua presiunile inflaţioniste şimotiva BCE să majoreze dobânzile mai puţin agresiv decât auanticipat investitorii şi economişti, a afir­mat Julian Callow,economist-şef la Barclays Capital.

"De altfel, aceasta ar putea fi ultima majorare a dobânzilorfăcută de BCE sub conducerea lui Trichet", a spus el.

Cele mai recente date economice despre zona euro sunt în generaldezamăgitoare. În timp ce liderii europeni caută moduri de a luptacontra crizei, revenirea economiei regiunii pierde deja din putere.Activitatea din servicii şi cea din industrie au încetinit în iuniemai mult decât s-a anticipat, iar încrederea în economie a slăbit.BCE a estimat luna trecută că avansul economiei zonei euro vaîncetini de la 1,9% în acest an la 1,7% în 2012. Inflaţia ar puteacoborî sub 2% anul viitor, la un nivel mediu de 1,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO