Costul banilor creşte: dobânda de referinţă la euro urcă la 1,5%

Autor: Bogdan Cojocaru 08.07.2011

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda de referinţă cu 0,25%, până la 1,5%, din cauza inflaţiei aflate mult peste ţinta stabilită de instituţie, în timp ce Banca Angliei a menţinut-o la 0,5%. Aceasta este a doua mişcare a BCE în acest sens din acest an, majorările venind după o perioadă lungă în care dobânda a stat la minimul istoric de 1% din cauza cri­zei financiare, scrie Bloom­berg. Dobânda ar putea urca din nou în ultimul trimestru al acestui an, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Bloom­berg în rândul mai multor economişti.

Decizia va avea un impact direct şi asupra României, unde aproape două treimi din creditele acordate persoanelor fizice şi companiilor sunt denominate în euro.

Majorarea a fost anticipată de in­vesti­tori, astfel că Euribor la trei luni, indicatorul care arată costul la care se împrumută băncile în euro între ele, a urcat până la 1,583% pe an, faţă de 0,6% în primăvara anului trecut.

BCE luptă pe două fronturi

Preşedintele BCE Jean-Claude Trichet duce o luptă pe două fronturi în încercarea de a limita presiunile inflaţioniste pe de o parte, iar pe de alta de a ţine sub control o criză a datoriilor care ameninţă să dezbine zona euro, însă pare să acorde prioritate primului front.

Inflaţia din zona euro s-a menţinut la 2,7% în iu­nie, nivel mai redus decât s-a anti­cipat, dar mult peste ţin­ta de puţin sub 2% a BCE.

Prin majorarea dobân­zilor banca a demonstrat că nu-şi modifică po­litica din cauza pro­blemelor unora dintre statele din zona euro, această decizie fiind de natură să păstreze calmul pe pieţele financiare.

Oficialii BCE sunt îngrijoraţi că scumpirea energiei, mai ales a petrolului, şi a materiilor prime va declanşa o spirală ascendentă salarii-preţuri care va alimenta inflaţia.

Trichet, al cărui mandat la conducerea BCE ajunge la final la sfârşitul lunii octombrie, este în conflict cu liderii europeni din cauza ideilor diferite despre cum ar trebui combătută criza datoriilor. El consideră că este treaba diferitelor state de a-şi acoperi deficitele bugetare, rolul BCE fiind acela de a limita creşterea preţurilor. În timpul crizei financiare globale, banca a asigurat lichiditate nelimitată instituţiilor de credit din zona euro. La fel face şi în prezent cu băncile statelor cu probleme, respectiv Grecia, Portugalia şi Irlanda, care nu au acces la pieţele de finanţare, în timp ce oficialii europeni se luptă să recâştige încrederea investitorilor, lucru esenţial pentru ca ţările cu dificultăţi să poată accesa lichidităţi de pe pieţe.

Creştere economică slabă

Creşterea economică slabă ar diminua presiunile inflaţioniste şi motiva BCE să majoreze dobânzile mai puţin agresiv decât au anticipat investitorii şi economişti, a afir­mat Julian Callow, economist-şef la Barclays Capital.

"De altfel, aceasta ar putea fi ultima majorare a dobânzilor făcută de BCE sub conducerea lui Trichet", a spus el.

Cele mai recente date economice despre zona euro sunt în general dezamăgitoare. În timp ce liderii europeni caută moduri de a lupta contra crizei, revenirea economiei regiunii pierde deja din putere. Activitatea din servicii şi cea din industrie au încetinit în iunie mai mult decât s-a anticipat, iar încrederea în economie a slăbit. BCE a estimat luna trecută că avansul economiei zonei euro va încetini de la 1,9% în acest an la 1,7% în 2012. Inflaţia ar putea coborî sub 2% anul viitor, la un nivel mediu de 1,7%.