Business Internaţional

Coronavirusul face ravagii în seifurile Vaticanului: Pandemia l-a obligat pe Papă să accese fondurile de rezervă şi să reducă costurile

Coronavirusul face ravagii în seifurile Vaticanului:...

Autor: Dorin Oancea

13.05.2020, 15:25 345

La sfârşitul lunii trecute, Vaticanul a anunţat că pandemia l-a obligat pe Papa Francisc să amâne o campanie anuală de strângere de fonduri de la catolici din întreaga lume, notează Reuters. 

Întârzierea campaniei cu mai mult de trei luni a venit într-un moment deosebit de prost, deoarece alte venituri, în special din muzeele Vaticanului, s-au redus.

Pandemia a afectat puternic finanţele Vaticanului, forţându-l să apeleze fonduri de rezervă şi să pună în aplicare unele dintre cele mai dificile măsuri de control al costurilor.

Pe acest fond sumbru, administratorii de top ai Vaticanului au organizat o reuniune de urgenţă la sfârşitul lunii martie, când au dispus îngheţarea promoţiilor şi angfoajărilor şi interzicerea orelor suplimentare, călătoriilor şi evenimentelor majore.

O notă internă văzută de Reuters a spus că deciziile, în vigoare pentru restul anului, au fost luate „pentru a atenua, cel puţin pe termen scurt, impactul economic grav ... şi pentru a evita măsurile drastice ulterioare.”

O scrisoare din aprilie le-a spus însă şefilor de departament că, în conformitate cu politica papei, nu ar putea concedia angajaţi.

Fondul Peter’s Pence, care aduce aproximativ 50-65 de milioane de dolari anual, îşi propune să ajute activităţile papei şi să sprijine proiecte caritabile în cele mai nevoiaşe zone din lume. Dar, de mai bine de 30 de ani, Sfântul Scaun a fost obligat să apeleze la fond pentru a continua derularea operaţiunilor şi pentru a completa deficitul bugetar al Sfântului Scaun.

În acelaşi timp, pandemia a redus drastic fondurile primite de la Muzeele Vaticanului, care au avut aproximativ 7 milioane de vizitatori anul trecut şi sunt cea mai singură sursă de numerar a oraşului.

Muzeele, care generează aproximativ 100 de milioane de dolari anual, au fost închise începând cu 8 martie şi nu se vor redeschide, probabil, până la sfârşitul lunii, ceea ce duce la pierderea veniturilor pe trei luni.

Chiar şi după redeschidere, oficialii se tem că măsurile de securitate sporite, cerinţele de distanţare socială, noile reglementări în materie de sănătate şi lipsa preconizată a turiştilor internaţionali vor eroda vânzările de bilete şi suveniruri.

„Cu siguranţă avem anii grei înaintea noastră”, a declarat miercuri părintele Juan Antonio Guerrero, noul şef al Secretariatului pentru economie al Vaticanului, pe site-ul oficial Vatican News.

El a estimat că venitul Sfântului Scaun va scădea cu 25 până la 45 la sută din cauza coronavirusului, în funcţie de măsurile de reducere a costurilor.

O altă problemă este că nu există indicaţii despre momentul în care papa poate relua activităţi care atrag zeci de mii de oameni în acelaşi timp, cum ar fi sărbătorile religioase. Mulţi pelerini şi turişti vin la Roma în primul rând pentru a-l vedea pe papa şi lasă şi donaţii în Bazilica Sf. Petru, unde nu există taxă de intrare. Dar turiştii plătesc pentru a vizita muzeele Vaticanului, care se mândresc cu unele dintre cele mai mari capodopere ale lumii

Deficitul a fost accentuat şi de reducerea chiriilor la cele aproximativ 600 de magazine şi birouri din Roma care aparţin Vaticanului, pe perioada epidemiei.

Vaticanul are două bugete. Unul este cel al Sfântului Scaun, guvernul Bisericii Catolice, care este recunoscut ca o entitate suverană în dreptul internaţional. Acesta include administraţia centrală şi ambasadele care menţin relaţiile diplomatice cu mai mult de 180 de ţări. Veniturile sunt din fonduri imobiliare, investiţii şi contribuţii, cum ar fi Peter’s Pence. Are un deficit de mulţi ani.

Celălalt buget este pentru oraşul Vatican, statul din inima Romei. Acesta include veniturile din muzeele Vaticanului şi, în mod tradiţional, are un surplus. Surplusul, precum şi contribuţiile credincioşilor şi profiturile de la banca Vaticanului au fost folosite ani de zile pentru a corecta deficitele Sfântului Scaun.

Ultimul an pentru care Vaticanul a publicat cifre bugetare complete a fost 2015, când Sfântul Scaun a avut un deficit de 13,1 milioane dolari.

De atunci, Sfântul Scaun a avut venituri anuale de aproximativ 293 milioane dolari şi cheltuieli de aproximativ 347 milioane de euro, ceea ce a dus la un deficit anual de aproximativ 54 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO