Business Internaţional

Coronavirus: Investitorii sunt asemenea echipajului Titanicului, nu au văzut adevăratul risc la orizont, iar acum se chinuie să evalueze dezastrul

Coronavirus: Investitorii sunt asemenea echipajului...

Autor: Catalina Apostoiu

31.01.2020, 00:05 872

Când o ameninţare majoră apare în ceea ce priveşte valoarea portofoliilor de investiţii, investitorii de pe Wall Street se grăbesc să găsească un eveniment similar din trecut cu care să facă comparaţii, potrivit Bloomberg Businessweek.

În cazul ameninţării coronavirusului, aceştia se raportează la anul 2003, când SARS s-a extins din China în restul lumii. Anul s-a dovedit a fi unul grozav pentru acţiuni. Şi totuşi, starea pieţelor şi a economiei în acest moment nu ar putea fi mai diferită decât cea din 2003 şi de aceea lansarea de previziuni pe baza unor rezultate din trecut este periculoasă.

Acum, optimiştii argumentează că consumatorii americani şi industriile serviciilor vor continua să susţină economia şi că sectorul manufacturier îşi va reveni uşor de pe urma războiului comercial cu China. „Investitorii caută cu înfrigurare dovezi că redresarea economică la nivel mondial este ceva real“, spune Lori Calvasina, de la RBC Capital Markets. „Întrebarea mea este dacă aceste speranţe riscă să fie spulberate de acest nou virus“.

Faptul că virusul reprezintă o ameninţare directă la adresa comportamentului consumatorilor la nivel mondial explică de ce pieţele au reacţionat atât de negativ.

„Ce vedem reflectat în evoluţia yieldurilor şi preţurilor petrolului este posibilitatea reală ca, cel puţin pe termen scurt, să asistăm la un impact negativ asupra creşterii economice“, arată Liz Ann Sonders, de la Charles Schawb.

Cât de mare va fi impactul rămâne de văzut.

Michael Antonelli, strateg la Robert W. Baird & Co, compareă investitorii cu echipajul Titanicului, care s-au străduit foarte mult să depisteze icebergurile la orizont, dar nu l-au văzut pe cel mai mare. „Am citit nenumărate previziuni care includeau riscuri legate de alegeri, slăbiciunea sectorului manufacturier, datorii, dobânzi, etc., dar niciun strateg nu a scris despre un astfel de eveniment. Iar acesta este riscul real“.

O intensificare a epidemiei de coronavirus ar putea determina o corecţie cu 10% a pieţelor de acţiuni la nivel mondial, avertizează la rândul lor strategii SocGen, potrivit Financial Times.

Epidemia ridică de asemenea semne de întrebare cu privire la acordul comercial dintre SUA şi China. Promisiunile făcute de China în prima etapă a acordului de a-şi creşte achiziţiile din SUA, considerate deja de experţi drept „nerealiste“, vor fi şi mai dificil de respectat, scrie Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO